České aerolinie oslaví 70. výročí linky do Paříže

České aerolinie v pondělí oslaví sedmdesát let od zahájení pravidelného leteckého spojení mezi Prahou a francouzským hlavním městem Paříží. Poprvé tehdejší Československé aerolinie letěly do této destinace 2. června 1938. Spoj byl v začátcích provozován s mezipřistáním ve Štrasburku. V současnosti společnost nasazuje na čtyři spojení denně své nejmodernější letouny Airbus A320 nebo Boeingy 737 pro 162 cestujících. Trasu z Prahy do Paříže uletí za 1 hodinu 45 minut.

Československé aerolinie zahajovaly provoz do Paříže v roce, který vzhledem k pozdějšímu začátku druhé světové války zastavil nadějný růst československého civilního letectví. Přesto v roce 1938 zahrnovala letecká síť ČSA celkem 24 úseků, z toho 12 zahraničních.

Vloni využilo spojení do Paříže 257 900 cestujících, což byl meziroční nárůst o 8,3 procenta. Celkem České aerolinie uskutečnily mezi Prahou a Paříží v roce 2007 více než 1390 letů, což je na úrovni předchozího roku. Rychlejší nárůst počtu cestujících oproti počtu letů svědčí o tom, že vytíženost linek se rok od roku zvyšuje. V letošním roce České aerolinie očekávají další zvýšení poptávky po linkách mezi Prahou a Paříží.

Leteckého spojení Českých aerolinií mezi Prahou a Paříží využívají především francouzští podnikatelé a manažeři. Odletové časy na lince byly zvoleny tak, aby vyhověly co nejširšímu spektru cestujících a umožnily také spojení využít například k jednodenním obchodním jednáním v Praze.

České aerolinie v době platnosti letního letového řádu, tedy od 30. března do 25. října, nabízejí do Paříže čtyři denní spojení s odletem z Prahy v 7:15, 13:05, 16:20 a 18:10. Z Paříže mohou cestující letět v 9:55, 15:45, 19:00 a 20:45. Kromě těchto čtyř spojení mohou cestující Českých aerolinií v rámci code-sharové spolupráce s Air France využít další čtyři spojení denně, které z Paříže startují v 7:15, 13:10, 18:20, a 20:05 a na zpátečním letu z Prahy pak odlétají v 7:00, 10:00, 15:55 a 20:40 hodin.

Ve Francii České aerolinie létají kromě Paříže nově také do Štrasburku a to devětkrát týdně. Ve spolupráci s Air France mohou cestující Českých aerolinií využít také spojení do Lyonu, Bordeaux, Mulhouse a Nice.