České aerolinie inaugurovaly 11 nových kapitánů

České aerolinie (ČSA) v pondělí večer slavnostně inaugurovaly 11 nových kapitánů pro letadla ATR 42/72. Inaugurační večer u příležitosti slavnostního uvedení pilotů ČSA do funkce kapitána se uskutečnil již třetím rokem tentokráte v prostorách Lobkowiczkého paláce na Pražském hradě. Piloti převzali certifikáty kapitánů ČSA z rukou prezidenta společnosti Radomíra Lašáka.

„Nově jmenovaní kapitáni museli splnit přísná kritéria kladená na tuto funkci. Stojí za nimi profesionálně odvedená práce a loajalita ke společnosti, která jim umožnila odborný a profesní růst v ČSA,“ uvedl na adresu nových kapitánů prezident společnosti Radomír Lašák. „Kromě vysoké prestiže je funkce kapitána neodmyslitelně spojena s odpovědností za každodenní rozhodování při přípravě letu a při jeho samotném provedení,“ dodal viceprezident pro letový provoz Jan Janík.

Každý pilot létající u ČSA prochází po celou dobu své kariéry pravidelným cyklem odborného přezkušování a to vždy po šesti měsících jak po stránce teoretické, tak i praktické. Vynikající výsledky těchto přezkoušení jsou jedním z mnoha kritérií pro výběr do funkce kapitána letounu. Každý kapitán musí být samozřejmě držitelem licence dopravního pilota, která je podmíněna složením náročných zkoušek podle nejvyšších standardů platných pro celou západní Evropu. Nezbytnou podmínkou je rovněž dostatečně vysoký celkový počet nalétaných hodin na dopravních vícemotorových letounech a to v řádu několika tisíc hodin. V neposlední řadě pak musí pilot vybraný na funkci kapitána letadla projít přísným kapitánským výcvikem, který se skládá opět z teoretické přípravy a z praktického letového přezkoušení.

Jmenováním do funkce kapitánů se piloti stávají nejvyššími veliteli v kokpitech letadel ČSA a zodpovídají za bezpečný průběh letu a pohodlí cestujících. Čerství kapitáni si také nově obléknou kapitánskou uniformu ČSA, která se vyznačuje čtyřmi zlatými pruhy, tzv. „prýmky“ na rukávech.

V Českých aeroliniích působí 527 pilotů z nichž 279 je kapitánů a 248 druhých pilotů. Společnost provozuje kromě turbovrtulových letounů ATR42 a 72 také proudové Boeingy 737, Airbusy 320 a dálkové Airbusy 310. Letadla ČSA pilotují také ženy. V současné době jich v ČSA působí 11, z nich jedna vykonává funkci kapitánky.