Česká spořitelna zavádí termínovaný vklad s prémiovým úrokem

Nový typ vkladového produktu, Prémiový vklad, začne od pondělí 29. listopadu nabízet na svých pobočkách Česká spořitelna. Jde o šestiměsíční termínovaný vklad s pevným základním úrokovým výnosem a navíc s možností získat předem určenou prémiovou úrokovou sazbu. Přiznání prémie je vázáno na splnění předem stanovené podmínky spojené s hodnotou směnného kurzu české koruny k euru k rozhodnému dni. Podmínka pro přiznání prémiové úrokové sazby je stanovena tak, že její splnění je za stávající situace na trhu reálné.

Základní úrokový výnos je pevně stanoven. Celkový úrokový výnos v případě přiznání prémiové úrokové sazby pak může být výrazně nadprůměrný. Na Slovensku, kde finanční skupina Erste Bank podobný produkt nabízí již delší dobu, o něj klienti tamní spořitelny projevují nečekaně vysoký zájem, říká Petr Valenta, ředitel odboru Řízení produktů finančních trhů ČS.

Prémiový vklad podle něj představuje alternativu k zajištěným podílovým fondům.Ty se i v ČR staly hitem letošního roku, investice v nich ale bývají uloženy dlouhodobě, nejméně na čtyři roky.

Uložení peněz jen na dobu šesti měsíců s možností úrokového výnosu při splnění stanovených podmínek přes 5 % p.a. je zajímavým řešením, které je variantou k jiným typům vkladů v prostředí nízkých úrokových sazeb, dodává Petr Valenta.

Minimální investice Prémiového vkladu činí 10 tisíc Kč. Prémiový vklad bude postupně nabízen na všech pobočkách České spořitelny. Jistina vkladu i úrokové výnosy podléhají pojištění vkladů. Zřízení Prémiového vkladu a jeho vedení nejsou zpoplatněny. Úvodní emise bude mít splatnost 30.05.2005 a její pevný základní úrokový výnos bude činit 0,30 %. Prémiový úrokový výnos je stanoven na 4,90 % a bude přiznán, pokud směnný kurz české koruny k euru vyhlašovaný ČNB bude k rozhodnému dni 26.05.2005 v in­tervalu 30,50 – 31,30 včetně krajních hodnot. Celkový úrokový výnos může tedy dosáhnout 5,20 %.

Klára Gajdušková,
České spořitelny, a.s.