Česká spořitelna vydává strukturované dluhopisy za 300 milionů korun

Česká spořitelna, a.s. vydává k 17. říjnu 2005 již pátou emisi v rámci svého dluhopisového programu, který umožňuje vydávat dluhopisy s flexibilním výnosem, tzv. „strukturované dluhopisy“. Jmenovitá hodnota jednoho dluhopisu je 1 000 000 Kč. Dluhopisy jsou splatné k 17. říjnu 2013 a jejich výnos je odvozen od zhodnocení koše akcií. Celkový objem emise je 300 mil. korun. Dluhopisům byl přidělen ISIN CZ0003701062.

Strukturované dluhopisy jsou specifickým investičním nástrojem, jehož výnos se skládá ze základního úrokového výnosu a výnosu odvozeného od koše akcií. Tyto cenné papíry tak dávají možnost podílet se na výnosu z pozitivního vývoje cen vybraného koše akcií a přinášet možné vyšší zhodnocení investice než klasické dluhopisy.

Strukturované dluhopisy se v poslední době stávají investičním hitem. Zaručují totiž návratnost vložené investice, ale zároveň poskytují možnost podílet se na výnosu z růstu vybraného segmentu akciového trhu, říká Daniel Heler, člen představenstva České spořitelny a dodává: Česká spořitelna váže výši úrokového výnosu na průměrnou výkonnost speciálně sestaveného koše 30 akcií zahraničních firem obchodovaných na zahraničních burzách. Náš akciový koš obsahuje například akcie firem Nokia, Coca Cola nebo Daimler Chrysler.

Nová emise je určena profesionálním investorům a není určena pro prodej drobným investorům na pobočkách České spořitelny.

Nejpozději k datu emise budou dluhopisy kótovány na oficiálním volném trhu Burzy cenných papírů Praha a.s.

Emise je součástí desetiletého dluhopisového programu v celkovém maximálním objemu nesplacených dluhopisů 10 mld. Kč. K datu emise byly vydány dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 3,15 mld. Kč. Emisní dodatek schválený Komisí pro cenné papíry bude nejpozději k datu emise k dispozici v sídle České spořitelny a rovněž na jejích internetových stránkách www.csas.cz.