Česká spořitelna vydává platební karty ve spolupráci s Univerzitou Karlovou v Praze. Nově nabízí kreditní karty také s MasterCard Europe.

První bankou v České republice, která vydává platební karty ve spolupráci s univerzitou, se stala Česká spořitelna. Od června letošního roku začne Česká spořitelna nabízet mezinárodní platební karty, které vydává ve spolupráci s Univerzitou Karlovou v Praze (UK). Jde o karty asociace MasterCard Europe.

„Je to vysoce prestižní záležitost. S UK spolupracujeme v oblasti sponsoringu již od roku 1993. Byli jsme také jedním ze dvou generálních partnerů 650. výročí založení UK. Na základě této dlouhodobé spolupráce jsme připravili jubilejní edici platebních karet k 655. výročí založení univerzity,“ řekl Miloslav Křečan, ředitel úseku kartové centrum České spořitelny.

Mezi karty Univerzity Karlovy patří debetní karty Maestro UK Student+ a MC Partner UK a kreditní karty Kredit+ MC Partner UK a Kredit+ MC Gold UK. Karty jsou určeny jak pro studenty, tak pro zaměstnance a absolventy Univerzity Karlovy. Vlastnictví karty bude vyjadřovat příslušnost držitele k nejprestižnější univerzitě v České republice a k jedné z nejuznávanějších univerzit v Evropě.

Již od poloviny května rozšíří Česká spořitelna svoji spolupráci s MasterCard Europe také v oblasti kreditních karet. Začne nabízet kreditní karty Kredit+ MC Partner a Kredit+ MC Gold. Ke kartě Kredit+ MC Partner klienti nezískají pouze rychlý úvěr bez ručitele s výhodnou úrokovou sazbou, ale mohou u vybraných obchodních partnerů uplatnit i řadu významných slev. Karta Kredit+ MC Gold zase zahrnuje mimo jiné kvalitní cestovní pojištění a pojištění zneužití platební karty v případě ztráty nebo odcizení. Obě karty klientům zajišťují opakované čerpání úvěru s bezúročným obdobím až 45 dní. Pořízení karty a její používání v prvním roce je zdarma. Bezplatné je i vedení kartového účtu a zasílání pravidelných výpisů z kartového účtu.

Česká spořitelna je první bankou na domácím trhu, která začala vydávat kreditní karty a to již v roce 1996. Významnější nárůst klientů-uživatelů kreditních karet zaznamenala banka v roce 2002, poté, co začala nabízet kreditní karty nejširším skupinám klientů. Počet držitelů kreditních karet se tak v průběhu roku 2002 meziročně zvýšil čtyřikrát na 28 000, přičemž ke konci dubna 2003 již převýšil 43 000.

Česká spořitelna je největším vydavatelem platebních karet v České republice s více než 2,4 miliony vydaných platebních karet.

Klára Gajdušková
České spořitelny, a.s.