Česká spořitelna vydává druhou tranši sedmiletých HZL s variabilním výnosem za 1,0 mld. Kč

Česká spořitelna dnes stanovila podmínky vydání druhé tranše hypotečních zástavních listů (HZL) v celkovém objemu 1,0 mld. Kč z emise vydané dne 19. prosince 2005. Hypoteční zástavní listy jsou splatné v roce 2012 a jsou úročeny pohyblivým výnosem. Vydány budou 14. února 2006 v emisním kurzu 100,01 % celkového objemu. Pohyblivý úrokový výnos je odvozen od tříměsíční mezibankovní sazby PRIBOR a je splatný čtyřikrát ročně. Dluhopis nese ISIN CZ0002000763 a jmenovitá hodnota jednoho HZL činí jeden milion Kč. Emise je určena institucionálním investorům. Objem této emise, která je již desátou v pořadí od roku 2002, tak nyní dosáhne 3,0 mld. Kč.

Celková jmenovitá hodnota hypotečních zástavních listů vydaných k datu emise 19.12.2005 činila 2,0 mld. Kč. Celkový objem emise může dosáhnout souhrnné jmenovité hodnoty 10,0 mld. Kč s tím, že zbývající část emise může Česká spořitelna vydat v tříleté emisní lhůtě od data emise nebo v dodatečné lhůtě, pokud se k tomu na základě tržních podmínek rozhodne. Emise je určena institucionálním investorům.

Hypoteční zástavní listy slouží k získání zdrojů k financování hypotečních úvěrů poskytovaných bankami. Díky tomuto modernímu financování stále rostoucího portfolia hypotečních úvěrů, získávají klienti ČS velmi nízké úrokové sazby u hypoték. Podíl České spořitelny na trhu hypotečních úvěrů v ČR přesahuje 40 %. Jen za rok 2005 ČS poskytla hypotéky za více než 45 miliard Kč.

ČS financovala hypoteční úvěry od roku 2002 do současnosti celkem deseti emisemi hypotečních zástavních listů. V rámci emisí banka vydala cenné papíry v celkové jmenovité hodnotě 19,6 mld. Kč. Převažovaly HZL s pětiletou splatností, nejdelší doba splatnosti je 10 let.

Hypoteční zástavní listy jsou kotovány na oficiálním volném trhu Burzy cenných papírů Praha, a.s. (ISIN CZ0002000763). Více informací naleznete na internetových stránkách České spořitelny www.csas.cz.