Česká spořitelna vítá Rámcovou smlouvu pro obchody na finančním trhu

Česká spořitelna vítá vydání vzorové Rámcové smlouvy o obchodování na finančních trzích, kterou připravila Česká bankovní asociace. Česká spořitelna v nejbližších dnech zahájí výměnu stávající nejednotné smluvní dokumentace se svými tuzemskými protistranami, zejména finančními institucemi.

„Díky nové rámcové smlouvě se především sjednotí termíny používané pro obchodování na finančních trzích a zjednoduší se administrace smluv. Tím se sníží nejen právní riziko, ale hlavně budeme schopni daleko pružněji reagovat na specifické požadavky našich klientů,“ uvedl Petr Witowski, ředitel úseku Prodej produktů finančních trhů. „Stejně tak plánuje Česká spořitelna využít další výhodu této rámcové smlouvy, a to po souhlasu regulátora její využití pro snížení kapitálového požadavku k některým operacím na finančních trzích,“ dodal Pavel Cetkovský, ředitel úseku Řízení bilance Finanční skupiny.

Rámcová smlouva je jako vzor určena především pro domácí obchody. Obsahuje obecná a zvláštní ustanovení, produktové přílohy pro repo obchody, půjčky cenných papírů a derivátové transakce, jakož i přílohu o udržování finančního zajištění. Součástí dokumentace je rovněž tzv. Index definovaných termínů.

Text Rámcové smlouvy o obchodování na finančním trhu bude k dispozici na webových stránkách České bankovní asociace a také České národní banky.