Česká spořitelna věnuje přes tři a půl milionu Kč na nákup mamografu

Česká spořitelna věnuje výnosy z kartových operací ve výši 3 510 114 Kč Nadačnímu fondu Mamma. Banka za každou platbu kartou nebo dobití kreditu mobilního telefonu v bankomatu, které klienti uskutečnili v období od 20. března 2005 do 20. května 2005, připsala ze svých výnosů 0,50 Kč na konto Nadačního fondu Mamma. Nadační fond prostředky využije na nákup mamografu. Klienti ČS v uvedeném období realizovali přes 7,02 milionu transakcí.

Česká spořitelna a Nadační fond Mamma jsou dlouholetými partnery. Těší nás, že tento ojedinělý projekt vzbudil u našich klientů tak velkou odezvu. Vážíme si klientů, kteří se do akce zapojili a pomohli tak posílit prevenci a léčbu rakoviny prsu, uvedl Martin Škopek, člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny.

Tímto projektem pokračujeme v dlouhodobé tradici podpory charitativní oblasti, které každoročně věnujeme několik desítek milionů korun, dodal Martin Škopek.

V současné době v České republice onemocní během svého života rakovinou prsu každá desátá žena. I o tomto druhu rakoviny platí, že včasná diagnóza je klíčová pro uzdravení pacientky. V případech, kdy se nemoc podaří včas odhalit, se pacientky zcela uzdraví. Je tomu tak díky mamografům – speciálním přístrojům sloužícím k vyšetření a odhalení nemoci. V České republice je dnes zhruba 160 tisíc žen na jeden mamograf. Pořízení základního mamografického přístroje přitom vyjde na 2 až 3 miliony Kč.

V loňském roce věnovala Česká spořitelna na charitativní projekty 33,3 milionu Kč, což je o téměř dva miliony korun více než v roce 2003. Mezi nejvýznamnější projekty, které Česká spořitelna a Nadace České spořitelny loni podpořily, patří Sananim, sdružení pro prevenci a léčbu drogově závislých; Život 90, občanské sdružení na pomoc seniorům; Fond ohrožených dětí; Nadace VIA, Česká katolická charita, zaměřená na rozvoj společnosti; a Nadace Partnerství, zaměřené na zlepšování kvality životního prostředí a na pomoc dalším nadacím.

Klára Gajdušková
Tisková mluvčí ČS, a.s.