Česká spořitelna uvedla akcie CME na pražskou burzu

Jen necelé dva měsíce potřebovali ke splnění všech podmínek uvedení akcií Central European Media Enterprises Ltd. (CME) na Burzu cenných papírů Praha, a.s., (BCPP) lokální kotační agent emise, Česká spořitelna, a.s. a CME. Na pražské burze se s titulem začalo obchodovat dnes ráno. V pátek 23.6.2005 Česká spořitelna potvrdila, že od prvního dne obchodování bude pro emisi působit pět tvůrců trhu, kteří budou podporovat likviditu emise. Na BCPP se s akciemi CME začíná obchodovat čtrnáct dní po podání žádosti o přijetí emise na hlavní trh BCPP. Akcie CME se tak stanou devátým titulem obchodovaným ve SPADu, nejlikvidnějším systému pražské burzy.

Očekáváme, že dojde k významnějším změnám portfolia držitelů akcií ve prospěch evropských investorů. Budeme sledovat vývoj obchodování, a to nejen z pozice jednoho z tvůrců trhu, uvedl Jan Brabec, ředitel odboru kapitálové trhy a finanční instituce České spořitelny. Aktivní spolupráce mezi burzou, emitentem a aranžérem se stala základem úspěšného a bezproblémového procesu uvedení akcií CME na pražskou burzu, dodal Jan Brabec.

Česká spořitelna je vedoucí bankou v oblasti uvedení nových cenných papírů na pražskou burzu. Jako kotační agent přivedla na burzu první duální kotaci a zároveň první zahraniční akciovou emisi (Erste Bank 2002) i první kombinovanou emisi akcií a vyměnitelných dluhopisů (Orco 2005). Od roku 2001 aranžovala na pražské burze 25 procent ze všech korporátních dluhopisových emisí.

Klára Gajdušková