Česká spořitelna snižuje úrokové sazby u spotřebitelských úvěrů o 25 bazických bodů

[Tisková zpráva] Česká spořitelna snižuje od 2. července 2010 úrokové sazby spotřebitelských úvěrů pro fyzické osoby o 0,25 %. U spotřebitelských úvěrů úroková sazba prime rate poklesne až na 6,25 %. Stejná výše úroku se bude nově vztahovat i na americké hotovostní hypotéky, zatímco americké spotřebitelské hypotéky klienti získají už od 5,95 %.

Úprava úrokových sazeb se dotkne i Šikovného spoření České spořitelny a Exklusive konta, u kterých jsou změny plánovány k 1. září 2010. K úpravě sazeb dochází především v reakci na nedávné opětovné snížení úrokových sazeb České národní banky a dlouhodobý pokles tržních úrokových sazeb.

„Snížení úrokových sazeb klientům přinese dostupnější úvěry pro stávající i nové zákazníky,“ uvedl Martin Techman, ředitel úseku rozvoje obchodu České spořitelny. „Úpravy úrokových sazeb u úvěrů jsou vždy výsledkem relativně složitých výpočtů, které berou v potaz kroky České národní banky, cenu peněz na mezibankovním trhu, rizikovost úvěrů či celkovou situaci na trhu,“ dodal Martin Techman.

Standardní (neakční) prime rate sazby byly v polovině června sníženy také u hypotečních úvěrů, a to na 4,89 % u tří až pětiletých fixací a 4,99 % u jednoletých fixací.  Česká spořitelna nicméně i nadále pokračuje v akční nabídce zvýhodněných úrokových sazeb, které u Ideální hypotéky s úrokovou bonifikací začínají na 4,49 %. Nabídka platí pro hypotéky, které klienti sjednávají minimálně na 20 let, volí pětiletou fixaci úrokové sazby po celou dobu splácení a sjednají si zároveň pojištění schopnosti splácet.

Šikovné spoření České spořitelny je spořicí účet určený k pravidelnému odkládání volných prostředků a jejich zhodnocování. Je rozděleno na dvě varianty (Šikovné spoření České spořitelny a Šikovné spoření České spořitelny PLUS) podle toho, jak vysoké částky klient na účet posílá. Úročení je pásmové a po 1. září 2010 budou maximální úrokové sazby dosahovat 3,20 %. U Exklusive konta budou nově úrokové sazby vyhlašované (tedy ne odvozené od referenčních sazeb). Úroková sazba na Exklusive kontu také závisí na výši uložených prostředků, nejvyšší možné úročení bude 1,15 %.