Česká spořitelna rozšiřuje svou síť bankomatů pro nevidomé na 23

Po zprovoznění prvního bankomatu pro nevidomé letos v březnu, rozšířila Česká spořitelna počet bankomatů, které mohou obsluhovat nevidomí a slabozrací klienti, i v dalších městech na celkem 23 přístrojů. Dalších šest hodlá Česká spořitelna ve spolupráci se společností NCR a Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých (SONS) zprovoznit do konce letošního roku.

Rozšíření bankomatů pro nevidomé a slabozraké vítáme. Instalace bankomatu v Praze se osvědčila a jsme rádi, že této služby budou nyní moci využít i mimopražští občané se zrakovým postižením, říká Viktor Dudr, viceprezident SONS, který se osobně podílel na testování pilotního provozu bankomatu.

Bankomaty pro nevidomé jsou v současnosti instalovány ve 21 místech. Klienti je najdou v pobočkách v Praze, Kladně, Českých Budějovicích, Kaplici, Vimperku, Plzni, Karlových Varech, Ústí nad Labem, Liberci, Hrádku nad Nisou, Litoměřicích, Pardubicích, Poličce, Brně, Znojmě, Ostravě a Olomouci. Rozšíření se netýká jenom počtu instalovaných bankomatů, ale také samotné funkčnosti. Klienti mohou v současné době provádět na bankomatech České spořitelny nejen výběr hotovosti, ale i dotaz na zůstatek účtu či případně si dobít mobilní telefon v síti operátorů Eurotel a Oskar.

Díky speciálnímu programu mohou bankomat obsluhovat klienti pomocí hlasové navigace. Hlasová navigace jednotlivých příkazů a chybových hlášení odpovídá textům na obrazovce. Hlasové pokyny přijímají klienti do sluchátek. Samozřejmostí je speciálně hmatově upravená klávesnice bankomatu. Zařazení volby pro obsluhu bankomatu nevidomými občany nemá vliv na jeho standardní užití. Díky tomu, že jak Česká spořitelna, tak i společnost NCR úzce spolupracovaly na vývoji programu pro speciální obsluhu bankomatu právě se SONS, je výsledný program – pokud jde o jeho vlastní ovládání poslepu – v souladu s potřebami nevidomých klientů.

Klára Gajdušková
tisková mluvčí FSČS a.s.