Česká spořitelna pochybuje o nezávislosti a nepodjatosti forenzního auditora OP

[Tisková zpráva] Česká spořitelna má důvodné pochybnosti o nezávislosti a nepodjatosti forenzního auditora OP a také proti samotným podmínkám výběrového řízení forenzího auditora.

Banka důrazně apeluje na zrušení výsledku auditu a vyhlášení nového výběrového řízení za standardních tržních podmínek. Hlavní výhradou je, že podmínky pro výběr auditora byly stanoveny neurčitě a nestandardně, a dále, že vítěz výběrového řízení je prokazatelně propojen s menšími věřili OP Prostějov.  Své výhrady dnes banka zaslala Insolvenčnímu sou­du.

Podmínky pro výběr auditora byly prokazatelně stanoveny neurčitě, v rozporu s běžnou tržní praxí, a celkově tak, aby vyloučily možnost, že by se o zakázku ucházeli opravdu nezávislí a reputabilní poskytovatelé. Dokládají to mimo jiné  i vyjádření auditní společnosti  Surveilligence učiněná v souvislosti s výběrovým řízením na poskytnutí služeb forenzního auditu.

Dále existují úzké obchodní vazby mezi společností A&CE Audit a dalšími členy koncernu A&CE a členy koncernu, do nějž patří mimo jiné společnost Pivovar HOLBA. Ta v Insolvenčním řízení po boku společnosti PYRGHOS LEFKOS aktivně vystupuje proti České spořitelně. Tyto obchodní vazby se přitom neomezují na poskytování auditorských služeb, ale zahrnují i služby obchodního poradenství, finančního zprostředkování. A&CE Audit navíc aktivně vystupuje v konkursním řízení za účelem vyloučení rozhodovacích práv jiných věřitelů. Na tyto vazby A&CE Audit ve své přihlášce do výběrového řízení, nijak neupozornila.

Česká spořitelna požaduje výsledky výběrového řízení zrušit a vyhlásit nové výběrové řízení za standardních tržních podmínek. To je jediný postup, který vyhovuje  požadavku odborné péče insolvenčního správce a požadavku postupu Insolvenčního soudu v souladu se zásadami insolvenčního řízení a jeho ústavními principy,

Pro bližší podrobnosti odkazujeme na naše komplexní podání, které jsme v této souvislosti učinili k Insolvenčnímu soudu a podle zákona by mělo být bezodkladně zveřejněno soudcem panem Janem Kozákem v insolvenčním rejstříku.