Česká spořitelna partnerem Pražského divadelního festivalu německého jazyka již po šesté

Česká spořitelna je šestým rokem partnerem letos již jubilejního desátého ročníku Pražského divadelního festivalu německého jazyka, který se uskuteční ve dnech od 4. do 17. listopadu 2005 na několika pražských scénách. Pro diváky jsou připravena vystoupení divadelních souborů jako jsou Thalia Theater Volksbühne Berlin a Bayerisches Staatsschauspiel, poprvé se festivalu zúčastní i lucemburský soubor, Kapucínské divadlo, a to na několika pražských jevištích (Divadle na Vinohradech, Divadle Komedie, divadle Archa, Disku ale i ve Státní opeře a historické budově Národního divadla, nově se mezi ně letos zařadí i Švandovo divadlo a divadlo Rokoko).

Myslím si, že se nám podařilo přispět k vybudování kvalitního kulturního svátku, který přináší do české metropole to nejlepší z německy psané dramatické tvorby, řekl Heinz Knotzer, člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny.

Návštěvníci se mohou těšit na setkání s filmovými hvězdami jako jsou Hanna Schygulla a Armin Mueller-Stahl nebo švýcarský herec Bruno Ganz, který zahajoval první ročník festivalu a nedávno zazářil v roli Adolfa Hitlera ve filmu Pád Třetí říše. Úvodem bude opět divadelní výlet, letos do vídeňského Burgtheatru, kde diváci zhlédnou inscenaci Schillerova Dona Carlose.

Mezi nabídkou představení budou moci diváci navštívit například výklad Andersenovy Sněhové královny Franka Castorfa, vídeňské divadlo Burgtheater zase představí úspěšnou herecko-hudební produkci Mozart s.r.o., jejíž autor a režisér Franz Wittenbrink již v Praze dříve s velkým úspěchem představil své Sekretářky. Novinkou je pak koprodukce Pražského komorního divadla s berlínskou scénou Deutsches Theater a rakouským festivalem Salzburger Festspiele – Pařízkova inscenace románu Roberta Musila Zmatky chovance Törlesse.

Doprovodný program bude věnován představení nových německých her a jejich českých překladů, zorganizované agenturou DILIA. Zajímavý bude i pokus mladých českých umělců perzekuce.cz, který je věnovaný „černým okamžikům“ česko-německých dějin, zejména pak roku 1945.

Program uzavře 17. listopadu rozhovor dvou bývalých prezidentů Richarda von Weizsäckera a Václava Havla, který bude moderovat senátor Karel Schwarzenberg.

Vstupenky na představení lze zakoupit v síti Ticketstream.