Česká spořitelna navyšuje objem aktiv spravovaných institucionálním klientům

Banka spravuje institucionálním investorům majetek za 41 miliard Kč a v custody obhospodařuje cenné papíry za 115 miliard Kč.

Pozice významného hráče v oblasti finančních trhů byla v uplynulých letech doménou zejména specializovaných zahraničních bank. Nyní se tato situace mění. Česká spořitelna, ačkoli je veřejností stále vnímána zejména jako banka pro drobné klienty, se prosazuje na poli služeb klientů z řad finančních institucí. Patří jí přední místo na domácím trhu v oblasti služeb custody, depozitářských služeb, správy aktiv, primárních emisí cenných papírů (od roku 2000 emitovala ČS pro klienty dluhopisy za více než 45 miliard Kč) a obchodování na finančních trzích.

V srpnu 2005 dosáhl objem majetku v custody 115 mld. Kč, což je o téměř 30 mld. Kč více než ve stejném období roku 2004. Do konce roku 2005 plánujeme zvýšit tento objem o dalších cca 30 mld. Kč, říká Stanislav Šnajdr, ředitel odboru Custodian služby. Významnými klienty jsou tuzemské otevřené podílové fondy, penzijní fondy a další institucionální investoři. Služba custody spočívá např. v uložení cenných papírů, zajišťování inkasa kupónů a dividend, zastupování na valných hromadách a jiných akcích emitentů.

Od začátku roku 2005 se objem majetku spravovaného Českou spořitelnou v individuálních (tj. nesdružených) portfoliích institucionálních klientů zvýšil o cca 4 mld. Kč a přesáhl tak 41 mld. Kč. Mezi klienty patří kromě pojišťoven a penzijních fondů také města a obce, či významné organizace neziskového sektoru.

Díky kvalitní správě portfolia se doposud vždy podařilo dosáhnout vyšších výnosů, v posledních pěti letech v průměru o 0,92 % p.a., než by odpovídalo pasivnímu investování, komentuje dosahované výnosy ředitel odboru Správy aktiv České spořitelny Daniel Drahotský.

Česká spořitelna pravidelně organizuje akce pro finanční instituce. V květnu tohoto roku uspořádala první seminář „Trendy“ pro tento klientský segment, další se uskuteční 23. listopadu 2005. Česká spořitelna bude v pořádání podobných setkání pokračovat i v budoucnu.