Česká spořitelna nabídne další zajištěný fond

Česká spořitelna uvede v lednu na trh další zajištěný produkt. Prodej ESPA-ČS zajištěného fondu 3 začíná už 17. ledna a potrvá do 28. února, pokud nebude vyprodán dříve. Nový fond se od dvou předchozích zajištěných fondů, které Česká spořitelna nabídla v roce 2004, odlišuje svojí konstrukcí.

ESPA-ČS zajištěný fond 3 zaručuje 100% návratnost vložené částky. Zhodnocení investice může být až 8 % ročně, tedy až 40 % za pětileté období. Jde tedy o typ investice vhodný i pro konzervativního investora, uvedl Martin Burda, ředitel nově vzniklého úseku Investičních produktů České spořitelny.

Výnos ESPA-ČS zajištěného fondu 3 závisí na chování kurzu akcií 25 vybraných světových firem během daného roku. Na počátku každého sledovaného období se vychází z aktuálních hodnot těchto akcií. Pokud kurz žádné ze sledovaných akcií nikdy neklesne během následujících 12 měsíců o více než 26,5 %, připíší si investoři 8% zhodnocení. Při poklesu jedné ze sledovaných akcií o více než 26,5 % si připíší 6% zhodnocení, při poklesu dvou 4% zhodnocení, tří 2% zhodnocení. Žádné zhodnocení, tedy 0 %, je připsáno v případě poklesu 4 a více ze sledovaných akcií. Kurz akcií přitom bude sledován v pěti jednoletých obdobích. Výnos, dosažený v každém z těchto období, se pak tzv. zamyká. Případný nepříznivý vývoj v dalším roce ho tak nemůže ovlivnit.

Uzamčené výnosy za pět období se na konci období trvání fondu sečtou a vytvoří výnos, který bude investorům vyplacen, dodává Martin Burda. Minimální výše investované částky činí 5 000 Kč.

ESPA-ČS zajištěný fond 3 je určen pro investici po dobu pěti let. Bude nabízen bez vstupního poplatku po celé upisovací období. Výstupní poplatek při setrvání ve fondu od 1. března 2005 do 28. února 2010 je 0 %. V případě předčasného výběru činí výstupní poplatek 6 % a klient tím zároveň ztrácí nárok na vyplacení uzamčeného výnosu.

Klára Gajdušková
tisková mluvčí Finanční skupiny České spořitelny