Hlavní navigace

Česká spořitelna má „novomanželskou hypotéku“

Česká spořitelna zahájí od 10. června 2005 prodej hypotečního úvěru, který mohou využít mladí lidé jako doplňující zdroj financí k novomanželské půjčce od Státního fondu rozvoje bydlení. Jde o zvýhodněný úvěr se sníženou úrokovou sazbou o 0,2 % oproti garantované sazbě platné od 1.6. 2005 (kde např. aktuální nejoblíbenější pětiletá sazba činí 4,29 % p.a. a jednoletá fixace 2,79 % p.a.). Zároveň jim Česká spořitelna vydá zdarma Hypoteční certifikát, který závazně potvrzuje bonitu klienta k požadované výši hypotečního úvěru a umožňuje klientovi v klidu si vyhledat nemovitost.

Vzhledem k tomu, že se navýšil rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení, očekáváme, že vzroste počet novomanželských půjček. Zároveň si plně uvědomujeme, že novomanželská půjčka ve výši 300 tisíc korun není, zejména ve větších městech, dostačující pro financování vlastního bydlení. Proto vycházíme vstříc mladým manželům v prostředí již rekordně nízkých úrokových sazeb a nabízíme dofinancování bydlení naší hypotékou s ještě více zvýhodněnou sazbou, uvedl Kamil Kosman, ředitel úseku financování nemovitostí a hypoték ČS.

Dalšími novinkami v oblasti hypotečních úvěrů České spořitelny jsou procesní zjednodušení pod souhrnným názvem Hypotéka BEZ:

bez úhrady poplatku (možnost úhrady poplatku navýšením hypotéky), bez výpisu z katastru nemovitostí (KN) (dálkový elektronický přístup do katastru přes pobočky ČS zdarma), bez vkladu rozestavěné nemovitosti do katastru nemovitostí (plynulé čerpání na základě zástavy pozemku, budova zastavena až po kolaudaci), bez vkladu prohlášení vlastníka do KN (pokud ČS uzavřela smlouvu s developerskou společností), bez faktur (čerpání na účet, doložení dokladů následně), bez nemovitosti (vystavení Hypotečního certifikátu, který ČS nabízí již od roku 2001, nabídka nemovitosti v Hypotečních centrech ČS).

Česká spořitelna je největší hypoteční bankou v České republice. Celkový tržní podíl České spořitelny co do objemu všech poskytnutých hypoték činil v minulém roce 40 % a co do počtu hypoték 35 %. Za 1. čtvrtletí roku 2005 poskytla Česká spořitelna 3 301 hypoték za téměř 6 462 milionů Kč. Oproti prvnímu čtvrtletí 2004 je to nárůst v objemu o 22 %. Pro letošní rok Česká spořitelna očekává meziroční nárůst privátních hypoték zhruba 20 % oproti roku 2004.

Klára Gajdušková
Tisková mluvčí ČS, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).