Česká spořitelna má na www stránkách kalkulátor pro výpočet úvěru

Česká spořitelna má nově na webových stránkách www.csas.cz kalkulátor pro výpočet splátek spotřebitelských úvěrů. Po zadání základních údajů do kalkulátoru klient ihned zjistí, jakou výši úvěru má zvolit, aby s ohledem na celkové příjmy a závazky příliš nezatížil svůj rozpočet. Banka s největším počtem klientů tak dále rozšiřuje nástroje pro posílení informovanosti zákazníků. Klient navíc může své úvěrové požadavky prostřednictvím webových stránek odeslat pobočce, která jej následně kontaktuje s konkrétní nabídkou. Kalkulátor kromě informační služby tak urychluje proces vyřízení úvěru.

Česká spořitelna poskytla v prvním pololetí 2005 spotřebitelské úvěry za více než 11,5 miliardy Kč, jejich počet přesáhl 186,000 kusů. Česká spořitelna je tak zdaleka největším poskytovatelem spotřebitelských úvěrů v rámci bankovní i nebankovní konkurence na českém trhu. Jde o téměř dvojnásobný nárůst proti prvnímu pololetí roku 2004. Tehdy Česká spořitelna poskytla úvěry za 6,5 miliardy Kč a úvěr čerpalo přes 87,000 klientů. Kvalita úvěrového portfolia však zůstává i při těchto počtech mimořádně vysoká a podíl sledovaných úvěrů nepřesahuje hranici 5 %.

Tak vysoký nárůst počtu i objemu spotřebitelských úvěrů je odrazem vysoké konkurenceschop­nosti naší nabídky. Zároveň je i dokladem toho, že klienti upřednostňují služby, které jsou nejen výhodné a rychlé, ale k nimž snadno získají dostatek ucelených informací. Férové chování poskytovatele služeb je pro nás klíčovou podmínkou pro úspěch na trhu. Jako největší poskytovatel tohoto typu financování na českém trhu jsme si vědomi nezastupitelné role v odpovědném přístupu k úvěrování i v poskytování informací souvisejících s potenciálním nebezpečím předlužení klientů, konstatoval Martin Škopek, člen představenstva České spořitelny.

Kromě kalkulátoru pro spotřebitelské úvěry banka na svých webových stránkách nabízí i kalkulátor pro úvěry hypoteční. Vedle kalkulátorů mají klienti k dispozici na webových stránkách i na pobočkách příručku k úvěrovým produktům Jak se chytře zadlužit. Srozumitelnou formou vysvětluje vlastnosti jednotlivých úvěrových produktů od kontokorentů a kreditních karet přes splátkový prodej a spotřebitelské úvěry až po hypotéky. Příručka nastiňuje účely, pro které je daný produkt vhodné využít. Zároveň čtenáře seznamuje se všemi aspekty života na dluh a poskytuje návod, jak se nezadlužit příliš i jak postupovat, pokud z nějakého důvodu není schopen úvěr dále splácet.

Klára Gajdušková
tisková mluvčí České spořitelny, a.s.