Česká spořitelna dokončila restrukturalizaci portfolia úvěrů: nejlepší nabídku na koupi 12 mld. Kč aktiv předložila společnost J. P. Morgan

Závěrečná etapa restrukturalizace úvěrového portfolia České spořitelny je dokončena. Banka dnes oznámila výsledky tendru na prodej komerčních aktiv v nominální hodnotě 12,4 miliardy Kč. Česká spořitelna obdržela 24. června 2003 tři závazné nabídky. Nejlepší nabídku předložila společnost J. P. Morgan Securities Ltd. Klíčovým parametrem výběrového řízení byla kupní cena.

„Nabídky ve výběrovém řízení byly vysoce konkurenční a představenstvo je s výsledkem spokojeno. Úvěrové portfolio České spořitelny se tak dále zkvalitní, přičemž současný podíl klasifikovaných úvěrů činí pouhých 12%,“ řekl Daniel Heler, člen představenstva České spořitelny.

Česká spořitelna vyhlásila výběrové řízení 3. března 2003. Přihlásilo se osm investorů a sedm z nich předložilo předběžné nabídky. Česká spořitelna následně vybrala nejvyšší nabídky pro druhé kolo.

Společně se závaznými nabídkami obdržela Česká spořitelna od finalistů také návrhy smluv. “Smlouva bude podepsána v příštích dnech. Je v našem zájmu dokončit technickou stránku transakce do konce září 2003,” řekl Frank-Michael Beitz, ředitel úseku Řízení úvěrových rizik České spořitelny.

Investičním poradcem byla společnost CDI Corporate Advisory, a.s., která vytvořila vysoce konkurenční podmínky a zajistila, aby výběrové řízení probíhalo v souladu se zájmy České spořitelny i se zájmy zahraničních i domácích investorů.

Klára Gajdušková,
České spořitelny, a.s.

Česká spořitelna je největší bankou pro drobnou klientelu v České republice. Poskytuje služby více než pěti milionům klientů. Česká spořitelna je primárně bankou pro drobnou klientelu, bankou pro malé a střední firmy a také bankou měst a obcí. Nezastupitelnou roli hraje Česká spořitelna ve financování velkých podniků a společností. Česká spořitelna a celá její finanční skupina nabízí komplexní nabídku produktů a služeb potřebných pro naplnění všech aspektů finančního života klientů; Česká spořitelna již vydala téměř 2,5 milionu platebních karet, disponuje sítí více než 670 poboček a provozuje přes 1000 bankomatů. Na českém kapitálovém trhu patří Česká spořitelna mezi významné obchodníky s cennými papíry.

Od roku 2000 je Česká spořitelna členem nejsilnější středoevropské finanční skupiny Erste Bank. Od července 2000 do prosince 2001 prošla Česká spořitelna ambiciózní transformací, která se zaměřila na zlepšení všech klíčových součásti banky: od kvality služeb klientům, přes lidské zdroje a informační technologie, až po zavedení nového řízení úvěrových rizik. Přesto, že klíčová část transformace skončila, Česká spořitelna i nadále pokračuje v dynamických změnách tak, aby se co nejdříve změnila v banku špičkových evropských kvalit.

Česká spořitelna je držitelem ocenění MasterCard Banka roku 2002, které získala na základě hodnocení více než 300 nezávislých odborníků v soutěži pořádané společností Fincentrum. V této soutěži zvítězila také v kategorii Hypotéka roku 2002 a umístila se jako druhá v hlasování veřejnosti na pozici Nejdůvěryhodnější banka roku 2002. Česká spořitelna je majitelem certifikátu Nejlepší úvěrová instituce v České republice, kterou jí v září 2002 udělila na zasedání Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu společnost Euromoney. Banka je již třetím rokem držitelem ocenění „Nejdůvěryhodnější značka v České republice“. Toto ocenění získala opakovaně na základě výsledků mezinárodního výzkumu, který realizovala společnost Reader´s Digest na podzim roku 2000, 2001 a 2002 pod názvem European Trusted Brands v 18 evropských zemích.
Česká spořitelna byla 15. května 2003 vyhodnocena jako jeden z deseti nejlepších zaměstnavatelů v České republice. V soutěži pořádané společností Fincentrum hlasovala více než stovka odborníků – personalistů, poradců, manažerů, ekonomických novinářů i široká veřejnost.

V roce 2002 vykázala Česká spořitelna podle mezinárodních účetních standardů čistý konsolidovaný zisk ve výši 5,8 miliardy korun, je to významné nicméně očekávané meziroční zlepšení proti 1,8 miliardám v roce 2001. Ukazatel návratnosti kapitálu v roce 2002 (ROE) činil 21,4 procenta proti 7,6 procenta v roce 2001.Poměr provozních nákladů a výnosů (C/I Ratio) klesl v roce 2001 na 62,6% ze 68,6 %. Pro rok 2003 banka očekává meziroční nárůst čistého konsolidovaného zisku v intervalu 15% až 20%, ROE nad 20% na udržitelné bázi a Cost/Income Ratio mezi 60% a 62%.