Česká spořitelna dokončila instalaci transakčních bankomatů

Česká spořitelna dnes dokončila instalaci transakčního softwaru do svých bankomatů. Instalace probíhala od prosince 2004 v několika etapách. Česká spořitelna má nyní po celé České republice celkem 367 bankomatů, jejichž prostřednictvím je mimo jiné možné zadávat příkazy k úhradě nebo zaplatit pojistné společnosti Kooperativa. Transakčním softwarem je vybavena 1/3 bankomatů České spořitelny.

Transakční bankomaty jsou další pohodlnou cestou k zadávání příkazů k úhradě včetně placení složenek, se kterými ještě stále řada občanů chodí na poštu. Zhruba 75 % z celkového počtu 367 transakčních bankomatů je umístěno v pobočkách České spořitelny a přístupno 24 hodin denně. Zbytek je umístěn například v nemocnicích, na úřadech a v malé míře i v obchodních domech a podobně, řekl Martin Škopek, člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny.

„Vedle placení jednorázových příkazů a pojistného do pojišťovny Kooperativy uvažujeme do budoucna také o možnosti spolupráce s telekomunikačními či elektrárenskými a plynárenskými společnostmi. O rozšíření této funkčnosti a o rozšíření transakčního softwaru v dalších našich bankomatech rozhodneme podle ohlasu klientů,“ dodal Škopek.

Doba zpracování platebního příkazu v transakčním bankomatu je stejná jako u přímého bankovnictví, tzn., že pokud klient příkaz zadá do 20. hodiny, je příkaz ještě týž den zpracován. Transakční bankomaty jsou označeny speciální samolepkou a na „uvítací“ obrazovce bankomatu je uvedeno, že tento bankomat lze využít i pro platební transakce. Délka vlastní operace zadání platebního příkazu přes bankomat zabere zhruba 1 minutu, což je srovnatelné s délkou transakce při vydání hotovosti.

Bankomaty České spořitelny se stávají multifunkčními: kromě výběru hotovosti v nich lze zjistit zůstatek na sporožirovém účtu v České spořitelně, dobít kupon do mobilních telefonů operátorů Oskar a Eurotel, zjistit stav bodového konta Bonus programu,na které klienti sbírají body za placení kartou, a nyní je nově možné realizovat i příkaz k úhradě. Transakční bankomaty jsou určeny pro transakce ze sporožirových účtů prováděné debetní kartou. Poplatek činí 5 Kč za transakci.

V současnosti provozuje Česká spořitelna siť více než 1 080 bankomatů a 650 poboček rozmístěných po celé republice. Ke konci září 2004 vydala banka přes 2,7 milionů platebních karet.

Klára Gajdušková
tisková mluvčí České spořitelny, a.s.