Česká republika vévodí leasingovému trhu ve střední a východní Evropě

8. října 2002

Leasingový trh v České republice je ve srovnání s dalšími zeměmi střední a východní Evropy co do objemu obchodů na mnohem vyšší úrovni. Česká republika proto již více než 3 roky patří v tomto oboru k leaderům mezi kandidátskými zeměmi na vstup do Evropské unie. V roce 2001 bylo podle mezinárodních statistik v České republice pořízeno na leasing zboží v hodnotě 2,990 miliardy euro, což je o 20 % více než v roce 2000. V prvním pololetí 2002 dosáhl objem leasingu v České republice hodnoty 48,4 miliard korun (1,6 miliard euro).

Dalšími zeměmi, ve kterých se leasingový trh velmi rychle rozvíjí, jsou Maďarsko a Slovensko. V roce 2001 zaznamenal leasingový trh na Slovensku nárůst o 55 %, v Maďarsku pak o 44 %. Nejmenší nárůst ze zemí střední a východní Evropy byl zaznamenán v Estonsku a v Polsku, kde v roce 2001 vzrostl objem zboží pořízeného na leasing oproti předchozímu roku o 14 procent (Estonsko), respektive o 2 procenta (Polsko).

Stejně jako v leasingu obecně, tak i v leasingu automobilů patří České republice vedoucí postavení mezi zeměmi střední a východní Evropy. V loňském roce byly v České republice uzavřeny smlouvy na nákup nových i ojetých automobilů v celkové hodnotě 1,329 miliardy euro, což je o 15 % více než v roce 2000. Největší nárůst v oblasti leasingu automobilů zaznamenaly v roce 2001 trhy v Polsku a Maďarsku, kde došlo k nárůstu o 563 procent (Polsko), respektive o 62 procent (Maďarsko). V Polsku byly pořízeny na leasing automobily v hodnotě 53 milionů euro a v Maďarsku 1,153 miliardy euro. „Podle těchto výsledků je nejzajímavější situace v Polsku. Leasing obecně zde narůstá jen velmi pomalu, zatímco odvětví leasingu automobilů rapidně narostlo během jednoho roku o několik stovek procent,“ komentuje situaci evropského leasingu produktový manažer GE Capital Leasing Peter Mikuš.

V zemích Evropské unie je nákup prostřednictvím leasingu také stále oblíbenější. Nárůst leasingového trhu v roce 2001 v porovnání s předcházejícím období je až 11 % a dosáhl 193 miliardy euro, dlouhodobý růst od roku 1994 představuje až 13 % ročně. Západoevropskému leasingovému trhu přitom již několik let jasně dominuje Německo, kde bylo v roce 2001 pořízeno prostřednictvím leasingu zboží v hodnotě 46,300 miliardy euro. Nárůst zaznamenaly také trhy v Itálii, kde lidé prostřednictvím leasingu nakoupili zboží v hodnotě 32,261 miliardy euro, což je o 21 % více než v roce 2001. Ve Španělsku vzrostl leasingový trh o 14 %, což představuje celkový nákup v objemu 9,661 miliardy euro. Ve Francii využili lidé leasing k nákupu zboží v hodnotě 26,876 miliardy euro, což je o 8 % více oproti roku 2000.

Zcela odlišný trend zaznamenává leasingový trh ve Velké Británii, kde již dva roky po sobě zájem o nákup zboží na leasing klesá. V roce 2000 byl zaznamenán pokles o 2 %, v roce 2001 pak o další 4 %.

Trh automobilů v roce 2001 představoval objem 53,4 miliardy euro, což je více než 9 % růst vůči předchozímu období. Leasing automobilu představuje na leasingu movitých věci 34 %. Leasingu automobilů v zemích Evropské unie vévodí Německo, kde lidé prostřednictvím leasingu nakoupili automobily v hodnotě 19 miliardy euro, což je ve srovnání s rokem 2000 o 14 % více. Vzestup leasingu automobilů zaznamenaly také Francie (25 % na 4,375 miliardy euro), Itálie (10 % na 3,673 miliardy euro) a Španělsko (8 % na 1,257 miliardy euro). Velká Británie naopak zaznamenala pokles o 8 % a celková hodnota automobilů nakoupených na leasing dosáhla 10,038 miliardy euro.

„V porovnání ze západoevropskými zeměmi je tedy situace v České republice velmi příznivá. Celková hodnota automobilů koupených na leasing je totiž vyšší než například ve Španělsku a v porovnání tempa růstu leasingového trhu obecně je na tom Česká republika stejně jako například Německo a Itálie,“ sdělil Peter Mikuš.

Česká republika zaujímá přední místo mezi evropskými společnostmi také v oblasti leasingu ojetých automobilů. V tomto směru je dokonce třetí v Evropě, za Velkou Británií a Irskem. „Nákup ojetých automobilů na leasing má v České republice stoupající tendenci již několik let,“ uvedl Peter Mikuš. „GE Capital Leasing je jedničkou na domácím leasingovém trhu ojetých automobilů a za devět měsíců roku 2002 jsme financovali nákup automobilů za více než 4,2 miliardy korun,“ dodal Peter Mikuš. O tom, že se společnosti GE Capital Leasing daří nabízet klientům požadované služby, hovoří i fakt, že společnost GE Capital Leasing uzavřela v průběhu září 2002 rekordní leasingové objemy v celkové hodnotě 492 784 376 korun. Nejúspěšnější byl týden od 23.9. do 29.9. 2002. Celkový objem financované částky těchto sedmi dnů dosáhl výše 134 669 147 korun. Rekordní bylo úterý 24.9.2002, kdy společnost financovaný objem dosáhl 28 777 359 korun.

Peter Mikuš, produktový manažer GE Capital Leasing