Česká pojišťovna sečetla loňské škody motoristů. Havarovalo jich více než čtvrt milionu, nejstarší byla 90letá řidička Opelu

[Tisková zpráva] Česká pojišťovna likvidovala v loňském roce více než 255 tisíc motoristických pojistných událostí.

Nejvíce nehod se stalo v říjnu a nejméně v srpnu. Počet karambolů z povinného ručení se vyrovnal počtu škod z havarijního pojištění. Důvod? Bonusový systém v kombinaci s pozornými likvidátory a detektivy odrazuje motoristy od snahy podvádět a nechat si spravit vůz z povinného ručení kamarádů. Za asistence policie řešili klienti ČP zhruba každou třináctou nehodu.

Ročně oznamují motoristé České pojišťovně přes čtvrt milionu případů a tento počet se už delší dobu nemění. Přibližně o pět procent však bohužel vzrostl objem škod, především kvůli nákladným škodám na zdraví.

Nejčernějším měsícem nebyl loni z hlediska počtu škod tradiční březen, ale říjen, kdy se přihodilo téměř 25 tisíc událostí. V tento měsíc hlásili klienti i nejvíce nehod se zvěří – více než 500, zatímco v jiných měsících se jejich počet pohybuje maximálně kolem 350. Naopak nejméně pojistných událostí bylo evidovala ČP v srpnu (18 866) a v červenci (19 470). Prázdniny a dovolené se v počtu hlášení už poněkolikáté projevily spíš pozitivně, protože pouze během těchto dvou letních měsíců počet hlášení nedosáhl hranice 20 tisíc. V ostatních se nejčastěji pohyboval mezi 21 – 22 tisíci.

Co se týče poměru havarijního pojištění a povinného ručení, začátkem tohoto století pojišťovna likvidovala z povinného ručení dvojnásobný počet škod, než z pojištění havarijního. Od té doby se však rozdíl rok od roku stíral a dnes je podíl škod z havarijního pojištění srovnatelný s povinným ručením. Za asistence policie se řešila zhruba každá 13. nehoda a přibližně tisícovka měsíčně se udála na některé z českých dálnic.

Zajímavý byl také pomyslný souboj mezi vozy firemními a soukromými. Zatímco auta soukromých majitelů se ještě před nedávnem podílela na dopravních nehodách necelou třetinou, v loňském roce to byla více než polovina všech škod. O druhou polovinu karambolů soukromých aut se podělili třemi čtvrtinami řidiči a jednou čtvrtinou řidičky. Nejstarší bourající z nich byla 90letá řidička Opelu Corsa, naopak nejmladším byl ještě ani ne 19letý mladík se zbrusu novým BMW.

A z kterých okresů volali kvůli havárii motoristé do České pojišťovny nejčastěji?

Hlavní město Praha a okresy Praha – východ a západ – 100 719

Středočeský kraj – 23 681