Česká pojišťovna řešila na podzim 13 úmrtí svých klientů v zahraničí

Statistiky České pojišťovny ukazují, že v počtu hlášení úrazů a onemocnění turistů v zahraničí, se postupně smazávají rozdíly mezi sezónou a mimosezónou. Zatímco ještě před dvěma lety byly podzimní měsíce pro likvidaci zahraničních škod „okurkovou dobou“, již loni, ale zejména letos se v plné síle ukázalo, že mnoho lidí vyjíždí za sluncem až v hlubokém podzimu.

To se samozřejmě projevilo i na počtu lékařských ošetření. Zatímco za letní období registrovala Česká pojišťovna necelé 4 tisíce zahraničních úrazů a onemocnění, za tři podzimní měsíce jich byla polovina. Meziročně se však jejich počet téměř ztrojnásobil. A co je ještě horší, podzim ke smutné letní statistice 12 úmrtí přidal dalších 13. „I podzimní úmrtí mají podobné příčiny jako v létě – ve většině zemí, kam se turisté vydávají, je stále velké teplo a lidé nerespektují svůj aktuální zdravotní stav, přeceňují své síly, nedodržují polední siestu v chládku…. Zejména pro starší klienty jsou jednoznačně pobyty v horkých destinacích rizikové, jsou ohroženi cévní mozkovou příhodou, infarktem, ale i utonutím,“ vypočítává nejčastější příčiny podzimních úmrtí disponentka likvidace cestovního pojištění Zdeňka Pilná.

V hlášeních České pojišťovny je i několik dalších nešťastných úmrtí například na výletě po pádu z výšky při prohlídce hradu, na židli v restauraci, při chytání ryb či po zažívacích potížích na dehydrataci. Zejména počátek září byl poznamenán vysokým výskytem dětských úrazů – tržných ran, otřesů mozku nebo chorob, z nichž nejčastějšími byly záněty středního ucha, angíny nebo průjmová a jiná střevní onemocnění. Rodiče dětských pacientů ve věku od několika měsíců do 5 let hlásili České pojišťovně i několik případů denně.

Počty zahraničních událostí negativně ovlivnily i pracovní úrazy českých dělníků, letos byly nejčastěji hlášeny z Německa, Itálie a Francie. Ne všichni zdejší pracovníci však byli patřičně na zahraniční pracovní cestu pojištěni. „Nikdy by neměli spoléhat jen na ujištění zaměstnavatele, že jim veškeré pojištění zařídil a raději si to pečlivě ověřit. Nejde totiž jen o náklady na ošetření v případě úrazu, ale i odškodnění za možné trvalé následky, ušlý zisk…,“ doplňuje Z. Pilná.

Před pár dny oficiálně začala zimní turistická sezóna a tradičně bývá díky úrazům ze zimních sportů ještě nebezpečnější. A úrazy se nevyhýbají turistům ani o Vánocích. O tom by mohla vyprávět dvacetiletá slečna z Prahy, která si loňské svátky chtěla zpestřit snowboardováním v rakouských Alpách. Jenže hned první den na sjezdovce upadla a zlomila si předloktí. Následovala operace a první Štědrý den strávený v nemocnici. Z pojištění bylo vyplaceno za operaci a třídenní hospitalizaci přes 1000 eur. Také 81letý důchodce z Prahy, který přijel za příbuznými do Německa a při nastupování do auta uklouzl a zlomil si krček stehenní kosti. Okamžitě jej lékaři operovali a na nemocničním lůžku strávil nejen Vánoce, ale i Silvestra. Z jeho pojištění léčebných výloh byla kromě operace a hospitalizace v ceně 170 tisíc korun uhrazena i speciální sanitka, kterou byl převezen zpět do Čech.

Česká pojišťovna je součástí mezinárodní finanční skupiny PPF. Skupina PPF úspěšně spravuje aktiva v hodnotě 240 miliard Kč a rozvíjí své obchodní aktivity v České republice, na Slovensku, v Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu, v Bělorusku, na Kypru, ve Vietnamu a v Číně. Skupina PPF se zabývá pojišťovnictvím, spotřebitelským financováním a bankovnictvím a také poskytuje komplexní služby v oblasti správy majetku. Ve společnostech patřících skupině PPF pracuje více než 24 000 zaměstnanců.