Česká pojišťovna očekává desítky škod z řádění tornáda na Pardubicku

[Tisková zpráva] Tornádo, které se v úterý 21. června přehnalo přes Pardubicko a Chrudimsko, způsobilo škody, které se vyšplhají do milionů korun. Česká pojišťovna v epicentru živelní události – ve Starých Čívicích – a v přilehlém okolí eviduje desítky škod. Podobná situace je také na Chrudimsku.

Větrný vír, který šel obloukem z průmyslové oblasti přes malý lesík, působil škody ve zhruba sto metrů širokém pásu. Mobilní technici ČP, kteří se již od včerejšího dne pohybují v postižené oblasti, očekávají podle prvních odhadů kolem čtyř desítek škod. Poškození klienti již první pojistné událostí hlásí. Další očekáváme během následujících dní. Nejvíce se jedná o poničené střechy – zejména jde o starší konstrukce, které jsou tvořeny eternitovými deskami, plechem nebo tzv. bobrovkami. Tornádo ničilo ve velké míře také skleníky, zahradní domky či ploty. V některých případech byla poničena i vozidla od létajících předmětů.

Také na Chrudimsku ukazují první odhady na podobný počet škod jako na Pardubicku. První předpoklady, které budeme dále upřesňovat, hovoří o více než třech desítkách případů. Škody větrná smršť napáchala především v obcích Hroubovice a Brdo.

První odhady spojené se včerejšími mimořádně silnými bouřkami pak předpokládají desítky až stovky škod v řádech milionů korun.

Rady pro klienty, které zasáhla živelní událost
  • Ohlaste vzniklou škodu na klientskou linku 841 114 114, případně lze využít tištěného formuláře na všech obchodních místech ČP.
  • Pořiďte seznam poškozených věcí, pokud máte pořizovací doklady, připojte je k seznamu.
  • Dokumentuje (ideálně fotoaparátem) vzniklé škody, zvlášť pokud odstraňujete následky ještě před prohlídkou mobilního technika.
  • Začněte s odstraňováním škody, jakmile to bude možné.
  • Mobilní technik Vás bude kontaktovat a dohodne s Vámi termín prohlídky.
  • Evidujte náklady a práce, které jste vynaložili na likvidaci škody – mohou být součástí náhrady Vaší škody.
  • Připravte si pojistnou smlouvu před příchodem mobilního technika.
  • Při prohlídce mobilním technikem je možnost požádat o vyplacení přiměřené zálohy na pojistné plnění.
  • V případě neobyvatelnosti místa trvalého bydliště je možné nad rámec pojistného plnění uhradit náklady na náhradní ubytování.