Češi utratili s kartami Visa u obchodníků přes 2 miliardy eur

Čeští spotřebitelé stále více upřednostňují platební karty pro placení každodenních nákupů. Platby kartami Visa u obchodníků totiž v uplynulém roce vzrostly o celou jednu třetinu. Tento trend dokládají poslední údaje společnosti Visa Europe za uplynulý rok končící březnem 2006. Statistiky dále potvrzují, že Češi již objevili možnosti kreditních karet, protože celkový počet kreditních karet Visa v uplynulém roce vzrostl o více než 60 %.

V České republice bylo do března 2006 vydáno 4,4 milionu karet Visa. Celkové výdaje českých držitelů platebních karet Visa (za období 12 měsíců do března 2006) dosáhly 11,1 miliardy eur, což představuje meziroční nárůst o 15,9 procenta v porovnání s předchozím rokem. Z výsledků je zřejmé, že naši spotřebitelé oceňují bezpečnost a výhody, které jim platební karty nabízejí.

Výrazného nárůstu dosáhly platby kartami u obchodníků. Platební karty se pro nás stávají nejpohodlnějším způsobem placení v obchodech, o čemž svědčí objem plateb u obchodníků, který se v daném období zvýšil o 31,2 procent na 2 miliardy eur. Počet transakcí u obchodníků vzrostl o 33,9 procent na 55,2 milionu.

Rostoucí obliba používání platebních karet je nejpatrnější v segmentu debetních karet, které umožňují uživatelům přístup ke svým bankovním účtům na 24 milionech míst po celém světe 24 hodin denně. Dramatický růst však v uplynulém roce zaznamenaly kreditní karty. V České republice bylo do března 2006 vydáno 458 800 kreditních karet Visa, což představuje nárůst o více než 60,8 procenta v porovnání s předchozím rokem. U kreditních karet došlo i k výraznému nárůstu transakcí o 45,6 procenta na 5,1 milionu. Počet plateb u obchodníků se zvýšil o 37,9 procenta na 3,5 milionu.

Jana Lvová, manažerka společnosti Visa pro Českou republiku, k dosaženým výsledkům řekla: “V České republice zaznamenáváme strmý nárůst používání platebních karet, zvláště pro bezhotovostní platby u obchodníků. Jsme rádi, že Češi využívají výhod placení kartami a používají je stále častěji při každodenních nákupech, u čerpacích stanic i v restauracích. I proto Visa ve spolupráci s členským bankami neustále pracuje na inovaci platebních produktů a služeb.“

Uvedené statistiky potvrzují, že Češi dávají stále větší přednost placení kartami, a to zejména kvůli bezpečnosti a výhodám elektronických plateb. Tím se řadí k 1,4 miliardy držitelů karet Visa po celém světě, kteří v daném období s těmito kartami utratili více než 3,41 bilionu euro.

Shrnutí hlavních statistických údajů pro Českou republiku:
• Za rok končící 31. březnem 2006 bylo uskutečněno 134,7 milionu transakcí kartami Visa, což představuje v porovnání s předchozím rokem nárůst o 16 procent.
• 55,2 milionu transakcí představovaly platby u obchodníků, což představuje nárůst o 33,9 procenta
• Objem plateb u obchodníků vzrostl o 31,2 procenta na 2 miliardy eur
• Celkový objem (včetně výběrů z bankomatů) vzrostl o 15,9 procent na 11,1 miliardy eur
• Počet karet Visa dosáhl 4,4 milionu (nárůst o 18 procent). Počet debetních karet vzrostl o 14,5 procenta na 3,8 milionu a počet kreditních karet vzrostl o 60,8 procenta na 458 800.
• Průměrná hodnota transakce kartou Visa byla 82,70 eur. Průměrná hodnota platby u obchodníků byla 36,50 eur.