Češi se vrhli na fondy

Dnes zveřejněné údaje jsou nečekaně příznivé

Po nepříliš úspěšném loňském roce předvedly naše podílové fondy v lednu raketový start.

Podle dnes zveřejněný výsledků do nich klienti přinesli více než dvě miliardy korun, což značí, že si konečně uvědomili, kde se jim peníze mohou zhodnotit lépe než na vkladech.

Jen tuzemská největší investiční společnost ISČS (Investiční společnost České spořitelny) zaznamenala ve svých fondech příliv investic od klientů převyšující tři čtvrtě miliardy korun.

Z toho přes půl miliardy korun vložili v České spořitelně do dluhopisových fondů. Největší příliv zaznamenal náš největší dluhopisový fond třímiliardový SPOROBOND, ale i teprve před třemi měsíci založený TRENDBOND si přičetl 77 milionů korun, čímž se již sám blíží půlmiliardové hranici.

„To dokazuje, že klienti i poradci v České spořitelně nejen lépe počítají, ale také se učí“, tvrdí Petr Fejtek z marketingu investiční společnosti: „V celostátním průměru lidé totiž stále ještě většinu peněz vkládají do fondů peněžního trhu, které mají sice menší kolísání, ale také citelně nižší výnos. Ty jsou vhodné pro krátkodobé "zaparkování“ peněz, ale většina našich úspor má dlouhodobější charakter."

Mezi již ohlášené novinky Investiční společnosti České spořitelny patří zejména smíšené fondy SPOROMIX 3 a SPOROMIX 5, které jsou určené pro uložení peněz na tři a pěl let. Tím se doplní paleta základních či „jednoduchých“ fondů nabízených v České spořitelně: na několikaměsíční uložení peněz SPOROINVEST, pro zhodnocení peněz na dobu delší než rok až dva SPOROBOND a na ještě delší období právě některý SPOROMIX. Pro odvážnější střádaly, kteří však nechtějí akcie, je TRENDBOND s polskými a maďarskými dluhopisy, pro dlouhodobé investory pak výběr akciových fondů. Například právě SPOROTREND zaměřený na akcie středoevropských zemí za poslední měsíce vynesl i více než 20 % (od zářijového „dna“ dokonce přes 30 %).