Češi platí kartami Visa více než kdykoli v minulosti

Podle nejnovějších výsledků, které dnes zveřejnila Visa Europe, používání platebních karet v České republice v roce 2005 prudce vzrostlo

Celkem čeští držitelé karet Visa utratili za rok končící zářím 2005 10,1 miliardy euro, což představuje oproti roku 2004 nárůst o 14,6 procenta a jasně dokazuje, že spotřebitelé jsou si čím dál víc vědomi bezpečnosti a pohodlnosti placení kartou.

Platební karty se postupně stávají nejlepším prostředkem pro platby v obchodech a objem transakcí učiněných u obchodníků vzrostl za rok končící zářím 2005 o plných 52,4 procenta na celkem 2,1 miliardy euro, přičemž počet transakcí u obchodníků vzrostl o 39,3 procenta na 50,9 milionu transakcí.

Manažer Visa Europe pro Českou republiku Miloslav Kozler dosažené výsledky komentoval: Celoroční vývoj nám ukazuje, že trend směřuje k bezhotovostní společnosti. Čeští spotřebitelé jsou ve svých platebních návycích stále vyspělejší a uvědomují si, že nemusí stát fronty před bankomaty – je totiž mnohem snazší zaplatit kartou Visa přímo u obchodníka. Elektronické platby, a zejména pak produkty Visa, nabízejí řadu výhod spotřebitelům, obchodníkům i firmám, včetně volby jak a kde platit, vyšší bezpečnosti a možnosti globálního využití.

Sílící zájem o používání platebních karet k placení každodenních nákupů a služeb ilustruje též rapidní nárůst používaných karet Visa. Ke konci září 2005 bylo v oběhu celkem 4,02 milionu karet Visa, což představuje oproti předchozímu roku nárůst o 20,3 procenta. Podobně se celkový objem transakcí zvýšil o 123,7 milionu, což oproti předchozímu roku představuje nárůst o 13,5 procenta.

Silný nárůst byl zaznamenán i v segmentu kreditních karet. V České republice bylo vydáno 357 000 kreditních karet Visa, což je oproti roku 2004 nárůst o 70,5 procent.