Češi mají v záložnách uloženo přes 13 miliard Kč

Čeští střadatelé začínají opět objevovat družstevní záložny. Za poslední půl rok se zvýšil počet klientů záložen téměř o 5 tisíc, společně s nárůstem klientů navíc vzrostla i suma, kterou mají lidé v těchto finančních ústavech uloženu. Zatímco v polovině roku 2008 měli klienti v záložnách uloženo asi 7,4 miliardy Kč, letos to je už téměř dvojnásobek. Vyplývá to z dat zveřejněných Českou národní bankou.

V červnu 2008 evidovaly české záložny na svých účtech okolo 7,392 miliard Kč, které tam uložili jejich klienti. Během jednoho roku se tato suma zvýšila přibližně o 6 miliard na 13,290 miliard Kč. Jde o nárůst ve výši necelých 80 procent.

Na tak vysokém nárůstu se podepsalo hned několik faktorů. Tím zásadním jsou hlavně samotné české domácnosti které se, i díky krizi, učí spořit mnohem efektivněji. „V minulosti se řada domácností o své finance nijak systematicky nestarala. Měla své úspory uložené na běžných účtech, které ovšem nabízí minimální zhodnocení. Dnes už je normální, že klient má vedle běžného účtu také jeden spořící, kam ukládá svou volnou hotovost,“ vysvětluje Tomáš Chrobák, člen představenstva družstevní záložny WPB Capital, která patří k největším subjektům na trhu.

Stále více zájemců o spoření se přitom obrací právě na družstevní záložny. V současné době má v českých záložnách své úspory téměř 41 tisíc klientů. „Spořitelní družstva zažívají renesanci. Za poslední půlrok se počet nových klientů zvedl téměř o 5 tisíc. Záložny totiž oproti bankám nabízí při spoření výrazně lepší podmínky. Zatímco u bank končí úrokové sazby u spořících účtů na třech procentech, vybrané záložny dokáží nabídnout roční zhodnocení dokonce vyšší než 5 procent,“ říká Chrobák. WPB Capital například aktuálně nabízí zhodnocení na vkladových účtech až 5,95 %. Každý nový klient má přitom možnost při založení účtu zároveň získat 6000 Kč jako dárek. „Loni jsme s podobnou akcí slavili obrovský úspěch. Úroková sazba 5,65 procent a dárek ve výši až 6000 Kč vedly k založení 1591 nových vkladových účtů. Letos očekáváme podobný nárůst,“ dodává Chrobák.

Za zájmem o záložny stojí také rostoucí důvěra klientů. „Mít uložené peníze v záložně, je stejně bezpečné, jako mít peníze uložené v bance. Tak jako činnost bank, i činnost záložen je totiž plně pod dohledem ČNB. Veškeré vklady v záložnách jsou navíc, stejně jako v bankách, stoprocentně pojištěny až do výše 50 tisíc EUR,“ říká Chrobák.