ČESCOB opět zvyšuje podíl na trhu

* Očekávaný objem pojištěných obchodů překročí 33mld. Kč
* Za 5 let od svého založení získala společnost 30% trhu pojištění komerčních rizik

ČESCOB – úvěrová pojišťovna, a. s. letos vyplatí téměř 65 milionů korun jako pojistné plnění. Oproti loňskému roku jde o dvojnásobný nárůst a téměř polovina této částky byla vyplacena pro jeden pojistný případ na odběratele ve Velké Británii.

I přes tato plnění, zhoršené podmínky na zajistném trhu a postižení sídla společnosti srpnovými povodněmi, jsou očekávány kladné hospodářské výsledky neboť oblast úvěrového pojišťovnictví se vyznačuje dlouhodobě rostoucím trendem. Především exportéři a větší společnosti dnes používají tento produkt nejen jako nástroj péče o pohledávky a tedy řízení cash flow, ale také jako prostředek pro dodatečné financování. Tak získala společnost téměř 55% na trhu domácích pohledávek

Nosným produktem společnosti je pojištění krátkodobého komerčního úvěru, který poskytuje dodavatel odběrateli při dodávce zboží nebo služeb a jistí případy platební neschopnosti (konkursy, vyrovnání, exekuce) nebo platební nevůle odběratele (v případě nezaplacení 5 a více měsíců po lhůtě). Součástí nabídky je i ohodnocení bonity odběratele a vymáhání pohledávek. Při této činnosti disponuje informacemi o více než 40 milionech zahraničních i domácích subjektů. V letošním roce jako novou službu zavedl ČESCOB také připojištění politických rizik pro zahraničí, které pokrývá případnou platební neschopnost odběratele z důvodu válek, revolucí nebo lidových bouří, ale také z rozhodnutí státní moci – tedy moratoria, zákazů a omezení převodů prostředků.

O společnosti …

ČESCOB – úvěrová pojišťovna, a.s. byla založena v roce 1997 dvěma akcionáři – Českou pojišťovnou, a.s a belgickou pojišťovnou EULER-COBAC Belgium S.A. Dnes je druhou největší úvěrovou pojišťovnou v České republice. V oblasti soukromých subjektů (bez vazby na státní rozpočet) zaujímá vedoucí postavení. V minulých týdnech byla finalizována nová akcionářská struktura společnosti, kde většinový podíl bude mít skupina Euler&Hermes, světová jednička v pojištění úvěrů. Protože Česká pojišťovna a.s. i nadále zůstane významným akcionářem, může společnost využívat synergického efektu v rámci finanční skupiny České pojišťovny. Jako první a dosud jediná úvěrová pojišťovna nabízí specializovaný internetový program Eolis pro pojišťování domácích i zahraničních ú­věrů.