Dvojnásobným červnovým vítězem soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE jsou Austrian Airlines

2. ročník soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE na Letišti Praha už zná červnového vítěze. Soutěží se ve dvou kategoriích – turbovrtulová a proudová letadla. V obou kategoriích titul získala letecká společnost Austrian Airlines. V soutěži bylo v uplynulém měsíci hodnoceno 15 leteckých společností, které letos na Letiště Praha létají nejčastěji.

2. ročník soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE na Letišti Praha vyhlásila Správa Letiště Praha, s.p. ve spolupráci s městskou části Praha 6. Akce se koná od května do října, tedy v období největšího leteckého provozu na pražském letišti. Smyslem klání je pozitivní motivace leteckých dopravců k ohleduplnosti k životnímu prostředí, s důrazem na otázku hluku. K vyhodnocování soutěže se využívá nový monitorovací systém ANOMS8, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu a monitoruje letové tratě letadel. Tento vysoce sofistikovaný systém monitorování leteckého hluku a letových tratí patří ke světové špičce a využívají jej například některá londýnská letiště.

Vrchní ředitel Správy Letiště Praha pro letecký obchod, provoz a řízení majetku Jiří Pos při této příležitosti řekl: „Blahopřejeme vítězi, letecké společnosti Austrian Airlines, která v obou kategoriích zabodovala již podruhé v tomto roce a významnou měrou se tak podílí na zlepšování podmínek v okolí letiště.“

Během letních měsíců letadla na Ruzyni přistávají a vzlétají až šestsetkrát denně a soutěžní měření nahrává hlukovou hladinu leteckého provozu. Když letadlo překročí hranici hluku, dostane trestné body. Aby byla soutěž objektivní, musí nahrávky kontrolovat počítač. Podrobná pravidla a průběžné výsledky soutěže jsou uváděny na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Životní prostředí, kde jsou každý měsíc zveřejňována veškerá data soutěže, a to nejpozději do dvacátého dne následujícího měsíce.

Finále soutěže proběhne v listopadu a konečné výsledky 2. ročníku soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE na Letišti Praha budou známy do 25. listopadu 2008. Vítězná letecká společnost získá trofej a bude mít právo používat titul nejtišší letecká společnost ve svých propagačních materiálech.