Červený pátek na českém akciovém trhu, nejčervenější bylo černé uhlí z NWR

Akciový trh RM-SYSTÉM propadl v uplynulém týdnu o 4%. Páteční výprodeje strhly index až na 2 643 body a od začátku roku ztrácí více než 22%. Silné celosvětové výprodeje na akciových trzích způsobily špatné makroekonomické zprávy z USA.

Právě data z amerického trhu práce byly v uplynulém týdnu nejsledovanějším ukazatelem. Oznámený údaj byl o 0,4 procentního bodu horší než očekávání ekonomů, když nezaměstnanost vzrostla na 6,1% z červencových 5,7%. Špatný výsledek už naznačoval čtvrteční údaj týkající se počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA, na který reagoval zámořský trh 3% poklesem. Propad v USA a Asii kopírovaly v pátek i evropské trhy.

Nejsilněji propadly akcie energetického sektoru, když ČEZ ztratil téměř 10% a uzavřel týden na 1 147,8 Kč. Ještě více v týdnu poklesly akcie NWR, které odepsaly 18,9% a závěr obchodování je zastihl na hodnotě 390 Kč. Propad byl vyvolán dalším poklesem ceny ropy. NWR propadlo daleko silněji než ostatní společnosti z těžebního sektoru. Důvodem byla ještě reakce na horší hospodářské výsledky oznámené minulý týden a propad pod upisovací hodnotu, kde řada stop – loss pokynů znamenala další nucené výprodeje a umocnila tak propad až k minimu 362 Kč. V Londýně, kde se titul rovněž obchoduje, uzavíral titul v 17:30 v přepočtu na 365 Kč.

Mírný růst kurzu zaznamenaly akcie Microsoftu, Orco a ArcelorMittal Ostrava. Orco začátkem týdne pokračovalo v silném růstu až k 743 Kč. Bohužel čtvrteční a páteční negativní sentiment na akciovém trhu velkou část růstu smazal. Orco uzavřelo týden na 653 Kč.

Akcie ArcelorMittal Ostrava pozitivně reagovaly na prohlášení firmy, ve kterém dementovaly spekulace o možném vyvlastnění minoritních akcionářů. Kurz se v pátek ustálil na hodnotě 5 tis. Kč, což je hodnota, za kterou prodal stát vlastní akcie mateřské společnosti ve snaze vyhnout se mezinárodní arbitráži.