Hlavní navigace

Ceny nemovitostí v oblastech zasažených povodní se srovnaly

Až o 40 procent museli snížit cenu majitelé nemovitostí, kteří chtěli prodat domek zasažený v srpnu 2002 povodní. Podle realitních makléřů se v poslední době v Praze a okolí situace výrazně zlepšila a ceny se již dají považovat za srovnané. Ne všude je ovšem situace příznivá – na jihu Čech je z velké vody stále strach.

Po dvou a půl letech od povodní jsou podle realitních makléřů ceny zaplavených nemovitostí srovnatelné s cenami domů a bytů velkou vodou nezasaženými. Nejrychleji se podle odborníků zadaptovaly byty ve vyšších patrech zrekonstruovaných domů. Naopak nejpomaleji se ceny vzpamatovávaly u rodinných domků v oblastech s povodní nejčastěji spojovaných.

Ceny jsou již srovnané, přesto se zájemci o koupi o povodně stále zajímají. Rozhodujícími faktory jsou stav domu a důslednost rekonstrukce. Mezi časté dotazy poptávajících patří například kam až sahala voda, jestli došlo k narušení statiky či zda-li je problém s pojištěním. Pak je samozřejmě zajímá i v jaké fázi je budování protipovodňových bariér, vysvětlila ředitelka realitní kanceláře Palladium Reality Iva Cikánková.

Ceny zaplavených domů a bytů se od srpna 2002 vyvíjely různě. Podle zkušeností realitních makléřů v první fázi majitelé sice chtěli postižené nemovitosti prodat, nicméně odmítali jít s cenou dolů. Šlo o různé rekonstrukce jen tak na oko – jen aby dům vypadal jako zrekonstruovaný. Majitel odmítal s cenou jakkoli hýbat. To samozřejmě vedlo k tomu, že obchody v těchto lokalitách na nějaký čas úplně ustaly, popsala nedávnou minulost Iva Cikánková. Podle jejích slov ti nabízející, kteří prodat skutečně chtěli, museli cenu snížit obvykle o 25 až 50 procent.

V případě rodinných domků se problematika povodní odvíjí od vnímání poptávajících. Některým taková informace příliš důležitá nepřipadá – a to hlavně v případech, kdy klient nabídnutou lokalitu dobře zná. V někom slovo záplava vyvolá i dnes panickou hrůzu a je už zbytečné vysvětlovat další okolnosti. Přesto například rodinný domek 4+1 po rekonstrukci v povodní značně postiženém okolí Kostelce nad Labem se dnes prodává v průměru za zhruba 2,4 milionu korun. Srovnatelná nemovitost v nezátopové oblasti, například v oblasti Praha – západ, se prodávají za zhruba 2,6 milionu korun. Velmi podobná je situace i v případě bytů. Nejrychleji se ze všech zatopených částí metropole vzpamatovaly Holešovice. V Karlíně už ovšem situace není tak příznivá. Obchody s byty se v této lokalitě stále ještě nerozhýbaly. Majitelé podle odborníků zřejmě vyčkávají na lepší čas k prodeji.

Jiná ovšem zůstává situace v českých regionech. Co se týče chat a chalup, tak povodně hrají roli stále. V takovém případě jde zájem o nemovitost výrazně dolů. Pokud poptávající přeci jen zájem projeví, je pro něj poslední povodeň argument pro tlačení ceny dolů, popsal svou zkušenost Pavel Hurda z pelhřimovské realitní kanceláře RESO.

Rychlé vzpamatování se Prahy je podle ředitelky realitní kanceláře Palladium Reality Ivy Cikánkové způsobené především vyšší poptávkou než nabídkou po rezidenčním bydlení v okolí metropole. Vliv povodní na cenu nemovitosti v okolí Prahy již neexistuje. Samozřejmě jiná je situace, pokud je rodinný domek nedostatečně opravený a například ve sklepě je ještě cítit voda – v takovém případě jde cena samozřejmě dolů, shrnula Iva Cikánková z Palladium Reality.

Jan Hlaváč
mediální konzultant Palladium Reality

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).