Celkem 133 zaměstnanců Citibank v České republice přiložilo ruku k dílu v rámci celosvětového projektu Citi Global Community Day

Zaměstnanci Citibank pomáhali v celkem 12 neziskových organizacích po celé České republice. Bez rozdílu svého zařazení ve firmě hrabali listí, sázeli stromy, malovali, umývali okna či bavili seniory hudebním vystoupením. Společně odpracovali bezmála tisíc dobrovolnických hodin v komunitách po celé zemi.

Citi letos dokázala v rámci svého celosvětového dobrovolnického dne, který probíhal v sobotu 7. 11. 2009, oslovit přes 40 000 dobrovolníků z řad svých zaměstnanců, jejich rodin a přátel, aby se v 900 městech 90 zemí na celém světě opět zapojili do již čtvrtého ročníku akce s názvem Citi Global Community Day. Je výborné, že po celém světě se kolegové připojují k dobrovolnickému dni a pomáhají, kde je třeba, hodnotí akci Kenneth Quinn, generální ředitel Citibank Europe plc v České republice, který pomáhal ve středisku Klokánek v Praze 4. Vážím si toho, že jsem měl možnost strávit den se svými kolegy a blíže je poznat. Povídali jsme si, bylo milé se o nich něco více dozvědět, a zároveň upravit zahradu pro děti z tohoto střediska, dodává Kenneth Quinn.

V letošním roce dobrovolníci ze Citi navštívili Dětský domov se školou v Bystřici pod Hostýnem, Samostatný dětský oddíl Brontosauři v Ostravě, Domov Sue Ryder v Praze 4, Mateřskou školu a Základní školu pro tělesně postižené v Brně, Klokánek v Praze 4, Institute for Stability and Development v Praze, Arkádie v Teplicích Úpořiny a Arkadie v Teplicích Masarykova, společnost přátel přírody Čmelák v Liberci, Dílny tvořivosti v Praze, Domov pro seniory Elišky Purkyňové v Praze a sdružení D.R.A.K v Liberci. Dohromady odpracovali 931 dobrovolnic­kých hodin.

Zaměstnanci, včetně vedení Citibank, se zapojili do podzimního úklidu v budovách i na přilehlých pozemcích, do kulturně vzdělávacích akcí či environmentálně zaměřených projektů. Svojí pomocí chtějí přispět ke zlepšení kvality života občanských komunit.

Například dobrovolník Josef Soukup svou hrou na harmoniku bavil babičky a dědečky v Domově pro seniory Elišky Purkyňové v Praze. Ti se rádi přidávali a spolu s ním zpívali lidové písničky. Svou zkušenost shrnul následovně: Snažím se pomáhat, jak to jde a jak to umím nejlépe. Myslím, že hudba a společné zpívání zde seniorům zpestřila jejich často monotónní program a za to jsem rád.

Téměř všichni účastníci se shodují, že dobrovolnický den pro ně byl velmi povzbudivý a inspirativní, protože jim poskytl dobrý pocit z pomoci druhým, nabídl jim zajímavé zkušenosti, práci v týmu mezi kolegy ze Citibank a v neposlední řadě jim umožnil potkat se svými nadřízenými při netradičních činnostech. Za všechny uzavírá Jan Malichar: Jsem rád, že všichni vidí, že zaměstnanci bank nejsou jen úředníci, co sedí u počítače, ale když je třeba, dokážeme pomoci i tím, že shrabeme listí nebo zatlučeme hřebík. Citi Global Community Day se účastním již potřetí a za rok se těším zas.

Spolupráce s neziskovými organizacemi není pro Citibank jen jednorázovou aktivitou na jeden den v roce. V souladu s naší CSR strategií neziskové organizace podporujeme a vztahy s nimi udržujeme průběžně. Z dobrovolnického dne si navíc odnášíme řadu inspirací, jak spolupráci s organizacemi, kde jsme pomáhali v rámci Citigroup Global Community Day, dále rozvíjet. A nemusí to být vždy jen o grantech a finančním vzdělávání, či podpoře podnikání – dokážeme pomoci v tom, co umíme dobře – vystavět či aktualizovat webové stránky, poradit v coachingu, pomoci s právními záležitostmi a podobně, dodává Branislav Cehlárik, manažer pro vnější vztahy Citibank Europe plc pro Českou republiku a Slovensko.