Celosvětový počet čipových karet MasterCard EMV překonal hranici 300 milionů

MasterCard Worldwide oznámila dosažení významného mezníku: v celosvětovém měřítku již bylo vydáno přes 300 milionů čipových karet EMV. Z výsledků společnosti za rok 2007 zároveň vyplývá, že tyto čipové karty EMV jsou ve světě přijímány na více než osmi milionech místech vybavených příslušným čipovým zařízením.

Těžištěm vydávání a přijímání čipových karet EMV je nadále Evropa se značně vysokým počtem prodejních míst a bankomatů, kde se karty EMV používají. Velký podíl na růstu za posledních dvanáct měsíců byl ale zaznamenán i v jiných regionech – v Asii a Tichomoří, na Blízkém východě a v Africe.

Celosvětově je dnes přibližně každá pátá karta značky MasterCard (MasterCard, Maestro, Cirrus) vybavena čipem EMV, přičemž téměř čtvrtina terminálů v prodejních místech je upravena na akceptaci těchto karet.

Technologie EMV v Evropě a v ČR

Úpravu pro čipovou technologii EMV měla v Evropě ke konci roku 2007 polovina všech karet značky MasterCard. Karty s čipem EMV byly přijímány v terminálech na 68 % všech prodejních míst a ve více než polovině (56 %) bankomatů v Evropě. Motorem zvýšené aktivity při přechodu na čipovou technologii EMV v Evropě je zavedení Jednotného prostoru pro platby v eurech (SEPA). Podle zásad SEPA by používání karet EMV a příslušných terminálů mělo být rozšířeno po celém evropském platebním prostoru do 31. prosince 2010.

„Z principů SEPA je zřejmé, že Evropská unie podporuje využívání bezpečné čipové technologie u platebních karet. V České republice již tuto podmínku splňuje většina bank. Čipové karty i bankomaty fungující na bázi čipu jsou již poskytovány téměř všemi českými bankami,“ uvádí Ján Čarný, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Ukrajinu. „Posun k používání bezpečnějších čipových karet sledujeme také u obchodníků. Každý obchodník vybavený terminálem, který umí přijmout platbu jak čipovou kartou tak kartou s magnetickým proužkem, je totiž povinen upřednostňovat na terminálu bezpečnější způsob plateb. To znamená, že při platbě kartou, která obsahuje jak čip, tak magnetický proužek, je platba realizována na bázi čipu.“

Čip vs. magnetický proužek

Mezi hlavní výhody čipové technologie EMV (Europay MasterCard Visa) patří posilování bezpečnosti platební karty a urychlování plateb na terminálu. Při platbě kartou s čipem je zkrácen proces ověření o vynechání autorizace podpisem (stačí zadat PIN). Čip zároveň rozšiřuje možnosti použití karty tím, že disponuje několikanásobně větší pamětí.