Celosvětové výnosy členských společností KPMG vzrostly na 16,9 miliardy dolarů

Celkové výnosy KPMG, celosvětové sítě poradenských společností, jež poskytují auditní, daňové a poradenské služby, dosáhly za finanční rok 2006 16,9 miliardy dolarů, což je oproti loňskému roku nárůst o 1,2 miliardy dolarů. Ve fiskálním roce končícím 30. září 2006 tak výnosy v porovnání s předchozím rokem vzrostly o 7,6 procenta (vyjádřeno v amerických dolarech). Vyjádřeno v místních měnách se jedná o nárůst ve výši 9,6 procenta.

Členské společnosti KPMG těžily ze strategie průběžného rozvoje a podpory svých zaměstnanců a také z průběžného investování do technologií a geografických možností především v těch částech světa, kde dochází k rychlému rozvoji obchodu a podnikání jako v Indii, Číně, Rusku a v Latinské a Jižní Americe. Z hlediska výnosů se tak nejrychleji rostoucím regionem KPMG stala oblast Asie a Tichomoří s téměř čtrnáctiprocentním růstem, následována Evropou, Blízkým východem a Afrikou (12,4 procenta) a americkým kontinentem (4,3 procenta). Členské společnosti KPMG také získaly řadu nových a významných klientů jako například BASF, Bank of England, Petrobras, Banco do Brasil a Mitsubishi Tokyo Bank.

„Byl to další v řadě silných roků pro KPMG. V některých klíčových oblastech světa jsme dosáhli skvělých výsledků. Členské společnosti KPMG se vyznačují vysokými standardy a konzistentností poskytovaných služeb a také kvalitou a schopností svých zaměstnanců,“ prohlásil Mike Rake, předseda KPMG International, a dodal: „Stále rozšiřujeme naše řady, abychom byli schopni pokrýt rostoucí poptávku po našich službách. Pevně věřím, že i v roce 2007 na tento úspěch navážeme.”

Výrazný růst zaznamenal i region střední a východní Evropy. „V minulém finančním roce pokračoval ve většině zemí střední a východní Evropy rychlý růst tržeb KPMG. Celý region, zahrnující 18 zemí, zaznamenal meziroční zvýšení tržeb o 18 procent. Úspěšně tak plníme náš záměr, který jsme si stanovili v roce 2003, a to zdvojnásobit objem služeb poskytovaných klientům do roku 2008,“ komentoval hospodářské výsledky řídící partner společnosti KPMG Česká republika a výkonný ředitel KPMG ve střední a východní Evropě František Dostálek, a dodal: „I v České republice můžeme být spokojeni. Za minulý finanční rok jsme dosáhli objemu tržeb ve výši 1,34 miliardy Kč, což je o 100 milionů více než v předchozím roce.“

Poradenské služby jednotně

Z hlediska celosvětových příjmů rostly nejrychleji poradenské služby s 12,9 procenty, zatímco souhrnné výnosy v oblasti auditu vzrostly o 8,9 procenta. Služby daňového poradenství zaznamenaly nárůst o 6,4 procenta. Jedním z důležitých rozhodnutí, jehož cílem je lepší zaměření na tržní potřeby klientů členských společností KPMG, je sloučení oddělení finančního poradenství a oddělení řízení rizik a poradenských služeb. Na celosvětové úrovni tak vznikne jediné oddělení poradenských služeb kombinující hluboké odborné zkušenosti a schopnosti KPMG v celkem devíti oblastech poradenství.

Lidé a rozvoj

Mezi důležité prvky globální vize KPMG patří také to, aby členské společnosti byly vnímány jako jedni z nejžádanějších zaměstnavatelů – prioritní jsou tedy nábor, udržení a rozvoj nejlepších lidí. Například počet hodin školení a rozvojových kurzů absolvovaných zaměstnanci KPMG dosáhl za uplynulý rok více než 8 milionů. Během roku 2006 bylo jmenováno celkem 595 nových partnerů, a jejich počet tak ve 148 zemích přesáhl 6800. Bylo přijato 16 000 nových absolventů a celkový počet zaměstnanců sítě KPMG vzrostl na 113 000, což představuje devítiprocentní nárůst v porovnání s předchozím rokem.

„Hospodářské výsledky jsou velmi příznivé a lichotivé, ale ještě více mě potěšil fakt, že v letošním roce projevilo zájem o práci ve společnosti KPMG Česká republika více absolventů než v minulém roce, takže jsme mohli přijmout rekordní počet 101 vysokoškoláků. Jejich osobní rozvoj je pro nás stejně důležitý jako služby klientům, neboť vytváří potenciál dalšího růstu kvality a objemu našich služeb a obohacuje také pracovní trh o špičkové odborníky, kteří jsou velmi žádaní jak našimi podniky, tak i zahraničními investory,” prohlásil František Dostálek.

Společenská odpovědnost

KPMG si uvědomuje svoji společenskou odpovědnost a chce trvale přispívat k prosperitě společenství, ve kterých působí. Odborníci členských společností KPMG se snaží uplatnit své finanční či podnikatelské schopnosti pro dlouhodobě udržitelná řešení problémů, kterým čelí potřebné komunity. Také společnost KPMG Česká republika se intenzivně věnuje rozvíjení své společenské odpovědnosti. „Zaměřujeme se především na podporu projektů v oblasti vzdělávání, ekologické výchovy a péče o zdravotně postižené spoluobčany,“ upřesňuje řídící partner společnosti František Dostálek.