ČEKIA: Největším vyvlastňovatelem minoritních akcionářů je státem ovládaný ČEZ

Praha 10.1.2007 – Částka, kterou majoritní akcionáři českých společností zaplatí za doposud oznámené vyvlastnění minoritních vlastníků, se blíží 10,5 miliardám korun. Záměr získat ve firmě 100% kontrolu doposud oznámilo 256 subjektů. Náklady ČEZu na vyvlastňování minoritních akcionářů přesáhnou 2 miliardy korun. Údaje vyplývají z ekonomické databáze MAGNUS a propočtů České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

Celkové odhadované náklady většinových majitelů českých společností, kteří se rozhodli vyvlastnit menšinové akcionáře, se blíží hranici 10,5 miliard korun. Z této částky se 72 % (7,5 miliardy korun) časově vztahuje k druhé polovině roku 2005, kdy začala platit novela Obchodního zákoníku. „Proces vyvlastňování stále není u konce,“ uvedla členka představenstva agentury ČEKIA Petra Doležalová s tím, že jen v lednu letošního roku bude o squeeze-outu rozhodovat dalších pět společností. „Jedná se například o Středočeskou plynárenskou (s náklady 233 mil. Kč), Západočeskou plynárenskou (154 mil. Kč) nebo XAVERgen (46,5 mil. Kč),“ upřesnila Petra Doležalová.

„Celkový počet firem, které mohou na základě zveřejněné akcionářské struktury k squeeze-outu přistoupit, se pohybuje kolem 400,“ uvedla Petra Doležalová. „Pokud by všechny společnosti s vlastníkem nad 90 % přistoupily k vyvlastnění, celková suma by mohla dosáhnout 12 – 13 miliard korun,“ dodala Petra Doležalová s tím, že celkovou částkou podstatněji ovlivní squeeze-out minoritních akcionářů ČSOB, který KBC dle dostupných informací plánuje začátkem letošního roku.

Intenzita valných hromad svolaných za účelem squeeze-outu minoritních akcionářů
Měsíc Počet svolaných valných hromad* Odhadované náklady na vyplacení minoritních akcionářů**
červenec 2005 30 2 228 003 084
srpen 2005 99 3 741 898 114
září 2005 57 1 084 112 498
říjen 2005 10 299 523 765
listopad 2005 4 35 804 955
prosinec 2005 4 109 019 063
leden 2006 4 73 409 997
únor 2006 2 98 176 652
březen 2006 5 1 389 938 900
duben 2006 4 27 771 311
květen 2006 3 32 763 141
červen 2006 5 92 911 565
červenec 2006 2 83 024 621
srpen 2006 5 575 842 378
září 2006 4 34 916 238
říjen 2006 4 46 036 420
listopad 2006 1 13 297 060
prosinec 2006 7 81 731 048
leden 2007 5 416 310 542
celkem 238 10 491 974 928

* pokud u společnosti proběhlo více valných hromad s programem rozhodnutí o přechodu všech ostatních akcií společnosti na hlavního akcionáře je brána v úvahu poslední oznámená valná hromada ** hodnoty zahrnují odhady a propočty ČEKIAZdroj: ČEKIA

Největší objem finančních prostředků na vyvlastňování minoritních akcionářů vynaloží společnosti z oboru financí a energetiky. „Státem ovládaný ČEZ oznámil squeeze-out u šesti společností a celkové náklady podle propočtů ČEKIA přesáhnou 2 miliardy korun,“ uvedla Petra Doležalová. Jedná se Severočeské doly (1 121 mil. Kč), Severočeskou energetiku (450 mil. Kč), Středočeskou energetickou (201 mil. Kč), Severomoravskou energetiku (113 mil. Kč), Východočeskou energetiku (102 mil. Kč) a Západočeskou energetiku (99 mil. Kč).