Česká exportní banka vyhrála mezinárodní arbitráž s americkou společností AIG o půl miliardy Kč

[Tisková zpráva] Česká republika arbitráže pouze neprohrává. Vídeňský rozhodčí soud zamítl žalobu amerického finančního ústavu AIG, který po České exportní bance požadoval zhruba 24 miliónů amerických dolarů, tedy přibližně 440 milionů Kč, a odsoudil AIG k plné úhradě nákladů arbitráže.

Na rozsudek, jehož znění obdržela Česká exportní banka koncem září 2010, navazuje rozsudek z tohoto týdne, v němž Rozhodčí soud stanovil, že AIG musí České exportní bance uhradit veškeré náklady právního zastoupení ve výši 48,6 milionu Kč a náklady na arbitráž v hodnotě 169 tisíc EUR, tedy asi 4,1 milionu Kč. Spor, který souvisel s dodávkou trolejbusů Škoda do San Franciska z devadesátých let, je tak po více než dvou letech definitivně ukončen.

„Jednalo se o velmi složitý spor s potenciálním dopadem na státní rozpočet ve výši asi půl miliardy Kč. Arbitrážní soud  dal za pravdu naší argumentaci a žalobu AIG zamítl,“ řekl Michal Bakajsa, místopředseda představenstva České exportní banky pověřený jejím řízením. „Rozhodnutí o úhradě právnich nákladů banky je podtrženim vynikajícího úspěchu celého týmu pracovníků banky. Chtěl bych poděkovat za  úsilí, které této záležitosti věnovali. Poděkování a ocenění profesionální práce samozřejmě patří i advokátní kanceláři Squire, Sanders & Dempsey, která nás zastupovala, a pracovníkům Egapu, kteří úzce spolupracovali s naším týmem.“

AIG podala žalobu na plnění proti České exportní bance v listopadu 2009 prostřed­nictvím svých právních zástupců z kanceláří Streptoe & Johnson a Gardere k Mezinárodnímu rozhodčímu soudu Hospodářské komory Rakouska ve Vídni.