Pokračuje růst výkonů osobní dopravy ČD – za tři čtvrtletí byl počet cestujících meziročně o 2,2 milionů vyšší

Více než 133,8 milionů cestujících přepravily České dráhy za devět měsíců letošního roku. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to představuje nárůst počtu cestujících o 2,2 milionů. Loni přitom České dráhy za stejné období přepravily 131,6 milionů platících cestujících.

Počet cestujících přepravených Českými drahami v letošním roce se během většiny měsíců pohyboval mezi 15 – 16 miliony za jeden měsíc.

Za devět měsíců letošního roku vzrostl také přepravní výkon, který činil celkem 5,11 miliardy oskm. Oproti loňskému roku tak tento ukazatel vzrostl o 4,1 %.

České dráhy v letošním roce realizují řadu aktivit, které podporují rozvoj osobní železniční dopravy a zvyšují zájem cestujících o ni:

• •V letošním roce nasadily České dráhy do provozu již 9 jednotek regionova, další budou ještě do konce roku předány v kraji Vysočina, v Jihočeském a Ústeckém kraji.
  • •Současně pokračují dodávky příměstských jednotek 471 Cityelefant s tím, že 8. prosince uvedou České dráhy do provozu tyto jednotky také v ostravské aglomeraci.
  • •22. listopadu převezmou České dráhy nové klimatizované vozy od společnosti Siemens, určené pro dálkovou dopravu na vlacích EuroCity a EuroNight.

Modernizace nádražní infrastruktury – klíčové investice za stovky milionů Kč:

• •České dráhy otevřely v letošním roce modernizovaná nádraží například v Táboře, Prostějově, Zábřehu na Moravě, Ostravě – Svinově a v dalších městech. Připravuje se rekonstrukce pražského hlavního nádraží, která začne stavebními pracemi ještě v letošním roce; modernizací projdou další nádraží – například Šumperk či Jeseník.
  • •Do 10 let by České dráhy měly mít modernizovaná nádraží ve všech městech nad 15 – 20 tisíc obyvatel.
  • Zvyšování rychlosti spojů Českých drah – průměrná rychlost nejrychlejších vlaků až více než 110 Km / hod; maximální rychlost řady spojů 160 km / hod.
  • •Spoje Českých drah se staly na řadě relací nejrychlejším způsobem pozemního spojení – a to i v porovnání s automobilem. Trasu Ostrava – Praha zvládnou spoje SC Pendolino za 3 hodiny 22 minut, což se od prosince ještě více zkrátí, a to na 3 hodiny 9 minut za cenu začínající na 226 Kč.

Rozvoj služeb pro cestující – internetový prodej, půjčovny kol a další

• •Novinky týkající se odbavování cestujících – zahájení internetového prodeje cestovních dokladů – v tuto chvíli spoje SC Pendolino a 4 páry vlaků EC / IC; od 10. prosince pak prodej cestovních dokladů pro všechny vlaky IC jedoucí po území ČR.
  • •Nové produkty v oblasti návazných služeb – půjčovny kol – otevření přibližně desítky nových půjčoven v letošním roce – celkem jich ČD provozují 34 po celé České republice.