CCB připravuje nový nebankovní registr klientských informací

Praha, 26.9.2003 – Společnost CCB - Czech Credit Bureau, a.s., byla vybrána jako vítěz výběrového řízení na dodavatele technologického řešení registru klientských informací, které bylo vyhlášeno pro skupinu sedmi vedoucích leasingových, úvěrových a splátkových společností (ČSOB Leasing, a.s., CAC Leasing, a.s., CCB - Leasing, s.r.o., CETELEM ČR, a.s., GE Capital Multiservis, a.s., GE Capital Leasing, a.s., ŠkoFIN, s.r.o.). Výběrového řízení se zúčastnily dvě české a dvě zahraniční společnosti. Nový nebankovní registr by měl podobně jako ten bankovní napomoci výraznému snížení rizika nesplácených leasingů a spotřebitelských úvěrů.

Nebankovní registr bude obsahovat pozitivní i negativní informace o fyzických i právnických osobách, které jsou ve splátkovém vztahu s některou ze společností, které se budou účastnit projektu. Pozitivními informacemi se rozumí např. počet sledovaných uzavřených leasingových obchodů, celková angažovanost, typy úvěrových produktů, počet úvěrových produktů, výše měsíčních splátek apod. Negativními informacemi se rozumí např. objem pohledávek po splatnosti, počet dní po splatnosti apod. Nebankovní registr bude pracovat na obdobné platformě jako je tomu u registru bankovního.

V rámci technického řešení registru bude CCB garantovat mj. vysoký stupeň zabezpečení dat před jejich zneužitím, stabilitu systému a rychlou odezvu na dotaz do registru. Mimořádná pozornost je věnována také otázce ochrany osobních údajů a souladu s právními předpisy České republiky a Evropské unie, řekl k tomu Tomáš Denemark, předseda představenstva CCB – Czech Credit Bureau, a.s. Podle něj si je společnost vědoma citlivosti celé problematiky a má s jejím řešením značné zkušenosti již z projektu bankovního úvěrového registru. Není opomíjena ani právní stránka ochrany hospodářské soutěže. Projekt nebankovního splátkového registru je otevřen dalším účastníkům a bude ho v budoucnu možno rozšířit i na společnosti působící mimo finanční sektor, které budou schopny plnit stanovené podmínky pro účast v registru a budou mít zájem na výměně dat za stejným účelem. Nebankovní registr by se tak mohl stát základem co nejširšího registru klientských informací, který společně s bankovním registrem umožní výměnu informací o klientech, u kterých vzniká či existuje závazkový vztah k věřiteli, dodal Denemark. Výsledkem by pak podle něj mohlo být významné snížení úvěrového rizika v celé ekonomice.

Do konce tohoto kalendářního roku by se měly uskutečnit přípravné fáze celého projektu včetně projednání právního řešení na Úřadu pro ochranu osobních údajů. Od počátku roku 2004 by měla být zahájena vývojová a testovací fáze tak, aby nebankovní registr mohl zahájit svoji činnost v polovině příštího roku.

Investici do vývoje a zprovoznění registru bude zajišťovat společnost CCB – Czech Credit Bureau, a.s. Účastnické společnosti budou pouze hradit poplatky za jeho využívání tak, aby se investice vrátila v očekávaném časovém horizontu.

Projekt sice nevzniká pod hlavičkou Asociace leasingových společností ČR, ale je v souladu s několikaletou snahou Asociace o vytvoření registru informací pro předcházení podvodům a prevenci před neplatiči. „Projekt je zcela otevřený všem členům Asociace a v okamžiku, kdy budou dohodnuta všechna pravidla a podmínky účasti, budeme prostřednictvím Asociace informovat jednotlivé členské společnosti tak, aby se mohly k projektu registru připojit,“ řekl Denemark.

Společnost CCB – Czech Credit Bureau, a.s. a CCB – Leasing, s.r.o. nejsou a nikdy nebyly nijak kapitálově ani personálně propojeny. Jedná se pouze o náhodnou podobu obchodních názvů obou společností.