CCB – Czech Credit Bureau posiluje díky akvizici skupinou CRIF

CCB se stává partnerem v globálním spojení společností CRIF a TransUnion a bude profitovat z posilujících investičních zdrojů na českém trhu

Praha, 20. června 2005 – Italská skupina CRIF, první kreditní informační společnost na trhu kontinentální Evropy a čtvrtá v celosvětovém měřítku, ohlásila akvizici všech zbývajících akcií společnosti CCB – Czech Credit Bureau, a.s. Ty byly dosud v držení společností TransUnion a Kilcullen Kapital Partners (prostřednictvím Mozart Venture Fund). CRIF se tak stává jediným akcionářem CCB.

Akvizice CCB ze strany CRIF je provázena navýšením základního kapitálu CCB o 49 410 000 Kč. Díky tomu se společnost CCB může opřít o dodatečné finanční zdroje, jež budou vyhrazeny na nové investice na českém trhu.

Hlavním cílem CCB bylo zpočátku zejména vytvoření bankovního úvěrového registru. Základem českého registru se stalo technologické řešení, jehož outsourcing vyvíjel a řídil CRIF, a vycházelo z rozsáhlých italských zkušeností v oblastech rozhodovacích systémů a kontroly obchodně-úvěrových aktivit. V roce 2002, kdy byl provoz bankovního úvěrového registru zahájen, patřilo k členským společnostem pět největších bank. Další se finanční ústavy se postupně připojovaly a český registr posléze posloužil jako model pro podobný systém vyvinutý ve Slovenské republice dceřinnou společností SCB – Slovak Credit Bureau. CCB také rozšířila své aktivity na oblasti nebankovních registrů a podpůrných rozhodovacích systémů – např. na credit scoring, segmentaci klientů a I-rating, a to jak v rámci spotřebitelských trhů, tak trhů ve sféře malého a středního podnikání (SME). V této oblasti CCB připravuje spuštění nebankovního registru pro sedm největších leasingových společností, poskytovatelů spotřebitelských úvěrů a splátkového prodeje. Společnost je zároveň autorem automatizovaného systému hodnocení žadatelů o podporu ze strukturálních fondů Evropské unie pro společnost CzechInvest, ratingu malých a středních podnikatelů Hospodářskou komoru hlavního města Prahy, ratingu obcí a ratingu bytových družstev a společenství vlastníků.

„Vzrůstající investice skupiny CRIF do technologií a zkvalitnění služeb i její mezinárodní zkušenosti jsou zárukou našeho dalšího růstu,” řekl dnes Petr Kučera, předseda představenstva a výkonný ředitel CCB – Czech Credit Bureau, a.s. a jednatel SCB – Slovak Credit Bureau, s.r.o. Kučera dříve působil v CRIF jako regionální manažer pro střední a východní Evropu a podílel se na založení a spuštění projektů úvěrových registrů v Chorvatsku a v nedávné době i v Rusku.

Akvizici přivítali i oba bývalí akcionáři. Larry Howell, viceprezident TransUnion International, k tomu poznamenal: “Tato transakce představuje významnou podporu našich obchodních vztahů. CCB přestane být osamělým joint venture a stává se strategickým partnerem v rámci globální aliance mezi TransUnionem a CRIF.” Dosavadním výsledkem joint venture mezi TransUnion a CRIF bylo založení sítě společností poskytujících obchodní řešení a rozhodovací systémy v Mexiku, Kanadě a střední a jižní Americe a zároveň založení několika úvěrových registrů na rozvíjejících se trzích, například v Rusku.

CRIF a TransUnion patří k zakládajícím členům National Bureau of Credit Histories (OAO NBKI), veřejně obchodované akciové společnosti založené v nedávné době ve spolupráci s dalšími ruskými předními finančními institucemi. Jejím cílem je vytvořit v Rusku celostátní úvěrový registr. TransUnion CRIF Decision Solutions LLC – mezinárodní joint venture tvořená firmami TransUnion a CRIF – byla nově vytvořenou ruskou organizací vybrána jako technologický a strategický partner. Enda O’Coineen z Kilcullen Kapital Partners se jako zakladatel CCB bude i nadále věnovat rozvoji společnosti v pozici člena zvláštní poradní komise CRIFu pro Czech Credit Bureau a Slovak Credit Bureau. „Investice CRIFu představuje výrazný přínos dalšímu rozvoji CCB. Uvedení úvěrového registru do provozu a nastavení způsobu spolupráce mezi jednotlivými bankami představovalo velkou výzvu,“ řekl O’Coineen. Podle něj mají Česká republika a Slovenská republika díky činnosti CCB – Czech Credit Bureau nejmodernější systémy sledování úvěrového rizika ve střední a východní Evropě.