ČBA považuje návrh senátorky Paukrtové za racionální

Paní senátorka Soňa Paukrtová zveřejnila dnes na stránkách senátorského Klubu otevřené demokracie svůj návrh zákona o výplatě dodatečných náhrad klientům některých bank, konkrétně Union banky a Plzeňské banky.

Česká bankovní asociace se s návrhem seznámila a ačkoli není a nikdy nebyla zastáncem výplaty dodatečných náhrad nad zákonný limit, považuje ve světle daných skutečností návrh paní senátorky za korektní a racionální. Oceňuje přitom, že paní senátorka se ve svém návrhu vypořádala i s problematickým aspektem retroaktivity, který překlenula tím, že navrhuje výplatu odškodného z prostředků státního rozpočtu.

„Vždy jsme podporovali zavedení a fungování spravedlivého a rozumného systému ochrany drobných klientů bank a klientů obchodníků s cennými papíry, který by zajišťoval jejich ochranu před fatálními finančními ztrátami, ale současně nepodporoval morální hazard“, uvedl výkonný ředitel ČBA Petr Špaček. Zdůraznil dále, že by nikdy nemělo dojít k tomu, aby celé riziko za majetek klientů přecházelo na pojišťovací instituci, jakou bezesporu Fond pojištění vkladů nebo Garanční fond obchodníků s cennými papíry je. Proto považuje za velmi důležité ustanovení návrhu paní senátorky, které zachovává stejnou spoluúčast klientů obou bank, tedy 10 %, jaká je dána pro zákonné náhrady podle platného zákona o bankách.

V souvislosti s návrhem paní senátorky Paukertové vyjádřil prezident České bankovní asociace Jiří Kunert hluboké přesvědčení, že se jedná o naprosto poslední návrh na výplatu dodatečných nadstandardních náhrad. „Pevně věřím, že se jak poslanci a senátoři, tak občané ztotožní s argumenty obsaženými v důvodové zprávě, která návrh doprovází,“ uvedl Jiří Kunert. Tržní prostředí funguje v České republice už dostatečně dlouho a zkušeností s finančními krachy bank, družstevních záložen a obchodníků s cennými papíry je dostatek, aby mohli být klienti poučeni a připraveni na odpovědnou volbu finanční instituce, které svěří své peníze.