C.S. Cargo podporuje satelitní mýtný systém

PRAHA (1. března 2007) – Největší logistická společnost v České republice, C.S. Cargo, podporuje snahy ministerstva dopravy o dobudování systému mýtného na bázi satelitní technologie. Pro přepravce je klíčové, aby technologie výběru mýta byla mezi jednotlivými evropskými státy, v nichž se mýto vybírá, pokud možno jednotná, a satelitní varianta tomuto požadavku lépe vyhovuje. C.S. Cargo vnímá současný postoj ministerstva dopravy jako vítanou změnu směrem ke koncepčnímu řízení přepravy a logistiky v ČR.

Plošné zpoplatnění silniční přepravy pomocí elektronického mýta považuje společnost C.S. Cargo, jako jeden z největších pozemních přepravců v ČR i v regionu, jako jediný spravedlivý systém, který solidárně zatěžuje všechny účastníky trhu. Pro významné přepravce představují však různé technologie používané pro výběr mýtného v různých zemích řadu komplikací, které by se sjednocením technologie daly odstranit. Je přitom evidentní, že budoucnost v Evropě patří systémům satelitním.

„Dalšímu růstu kamionové přepravy se neubráníme,“ říká předseda představenstva C.S. Carga ČR Tomáš Faller, „protože zboží se zkrátka přepravit musí a bez automobilové přepravy to nikdy zcela nepůjde.“ Proto je důležité vytvořit takové podmínky v oblasti legislativy i infrastruktury, aby provoz nákladních aut co nejméně zatěžoval životní prostředí a nekomplikoval osobní přepravu. To znamená vybudovat nová záchytná parkoviště pro kamiony a zesílit tlak na prosazení moderních vozů splňujících nejpřísnější ekologické normy EURO 5. „Přivítali bychom větší diferenciaci ve stanovení ceny mýta za kilometr podle toho, jaké ekologické normy auto splňuje,“ vysvětluje Tomáš Faller.

Společnost C.S. CARGO disponuje novými auty splňujícími přísné ekologické normy. „Naším zájmem je, aby veškeré naše vozy splňovaly normy EURO 5,“ dodává Faller.

Celková flotila vozů v rámci skupiny C.S. Cargo čítá více než 1200 vozidel, přičemž všechna odpovídají přísným evropským ekologickým normám EURO3 a EURO5. Společnost C.S.Cargo disponuje všemi druhy vozidel od jednopaletových až po velkoobjemové soupravy. Přepravu realizuje po území ČR i celé Evropě všemi druhy dopravy: silniční, leteckou, kontejnerovou, říční, námořní a železniční. V České republice provozuje C.S. Cargo 25 poboček, na Slovensku 3 pobočky.