Bytová družstva jsou ekonomicky stabilní a hospodárná

13. valná hromada Svazu českých a moravských bytových družstev přivedla do Prahy desítky delegátů ze všech regionů republiky. Ze závěrečné zprávy k hospodaření a výsledkům činnosti svazu jednoznačně vyplývá, že bytová družstva reprezentovaná SČMBD jsou stabilní, hospodaří dobře a ekonomicky a poskytují svým členům i dalším subjektům profesionální servis v oblasti správy bytových domů. V nejbližších měsících se chtějí bytová družstva zaměřit na další zkvalitňování svého servisu a rozšíření jeho nabídky i pro další subjekty, zejména společenství vlastníků.

Stabilizovaná je také správa a údržba bytového fondu bytových družstev. „Dokazují nám to i dobrá hodnocení a zájem peněžních ústavů, bank i stavebních spořitelen, které mají zájem o spolupráci s naším svazem při nabídce jejich finančních produktů,“ říká předseda SČMBD Vít Vaníček a pokračuje: „Za zmínku určitě stojí i fakt, že bytová družstva vynakládají na údržbu a opravy svých bytů v průměru tisíc korun měsíčně na byt a ta, která modernizují své domy, zateplují, vyměňují okna, rekonstruují výtahy, až dvojnásobek.“

Z diskuse a závěrečné zprávy vyplynulo, že delegáti valné hromady považují za důležité poskytovat bytovým družstvům a společenstvím vlastníků kvalitní služby při zajišťování oprav a modernizace jejich panelových domů. „Touto nabídkou se chce náš svaz otevřít co největšímu počtu vlastníků bytových domů a vytvořit společně systém, který na trhu s byty bude patřit k jeho rozhodujícím účastníkům,“ vysvětluje výkonný ředitel SČMBD zodpovědný za metodickou činnost svazu Miloš Hejda. „Půjde o to, aby bytová družstva a společenství vlastníků obhájila své společenské postavení a do budoucna výrazněji prosadila své zájmy v ekonomické, legislativní i technické oblasti,“ doplňuje jeho slova Vít Vaníček.

Z novinek uplynulých dvanácti měsíců přišla na valné hromadě řeč na vznik Podílového fondu ČSOB bytových družstev, zjednodušené, rychlejší a levnější poskytování ratingu bytovým družstvům – od letošního roku přímo pracovníkem SČMBD atd.