Burza obnovuje obchodování akciemi ČRa

[Tisková zpráva] PRAHA (3. února 2005) – Burza cenných papírů Praha obdržela včera, 2. února, rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který změnil původní rozhodnutí Městského soudu v Praze a zamítl návrh na předběžné opatření, jímž se burze zakazovalo činit jakékoli úkony směřující k vyřazení akcií Českých radiokomunikací (ČRa) z obchodování na oficiálním trhu.

Zveřejněním rozhodnutí Vrchního soudu v Praze jsou odstraněny důvody, pro něž minulý týden generální ředitel burzy pozastavil obchodování akciemi ČRa. Obchodování s touto emisí bude obnoveno dnes, 3. 2. 2005.

Burzovní komora zároveň v reakci na zrušení předběžného opatření rozhodla o tom, že akcie Českých radiokomunikací (ISIN CZ0009054607) budou vyřazeny z burzovního trhu ke dni 14. února 2005. Posledním obchodním dnem, v němž bude tato emise obchodována, bude 11. 2. 2005.

Členové burzovní komory vyjádřili znepokojení nad skutečností, že rozhodnutí Vrchního soudu z 21. ledna, jež bylo kanceláři Městského soudu v Praze prokazatelně doručeno již 25. ledna, soud první instance odeslal stranám až o týden později, komentoval situaci předseda burzovní komory a generální ředitel pražské burzy Petr Koblic. Šlo přitom o rozhodnutí, jež nepochybně mohlo ovlivnit kurz akcií Českých radiokomunikací. Burzovní inspekce proto důsledně prověří všechny obchody s akciemi této emise, jež na burzovním trhu proběhly v době od vydání soudního rozhodnutí až do minulého čtvrtka, kdy jsem obchodování s touto emisí dočasně pozastavil, zejména z důvodů nestejného přístupu k informacím, upřesnil Koblic.

O vyřazení akcií ČRa požádal emitent burzu v závěru loňského roku, řízení o vyřazení však bylo v prosinci přerušeno v důsledku soudního rozhodnutí učiněného na návrh Sdružení minoritních akcionářů Českých radiokomunikací.

Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha