Burza cenných papírů Praha, a.s. obdržela dnes 2.srpna 2001 licenci k organizování obchodování s deriváty

Tisková zpráva burzy č. 76 z 2. srpna 2001

Burze cenných papírů Praha, a.s. dnes obdržela rozhodnutí Komise pro cenné papíry s udělením povolení organizovat při splnění stanovených podmínek veřejný trh s vybranými opcemi a futures.

Udělení licence je ze strany regulátora trhu Komise pro cenné papíry vyjádřením, že burza prokázala připravenost k organizování obchodů s deriváty jak z technických, právních a věcných, tak i personálních hledisek.

Současná licence burzy jako organizátora veřejného trhu s cennými papíry se na základě tohoto rozhodnutí rozšiřuje o oprávnění organizovat na stanoveném místě a ve stanovenou dobu poptávku a nabídku těchto instrumentů kapitálového trhu:

1. Opce, jejichž hodnota je odvozena od hodnoty kurzového indexu
2. Futures, jejichž hodnota je odvozena od hodnoty kurzového indexu
3. Futures, jejichž hodnota je odvozena od hodnoty úrokové míry běžně používané na finančním trhu v ČR
4. Futures, jejichž hodnota je odvozena od hodnoty koše státních dluhopisů.

Komplex celé přípravy organizovaného trhu s deriváty zahrnuje nejenom licenci burzy a společnosti UNIVYC, která požádala KCP o příslušné povolení, ale stejně tak i licence brokerských firem, makléřské zkoušky a přípravu systémů obchodníků. Cílem efektivní přípravy trhu s deriváty je dosáhnout nejenom odpovídající úrovně systému obchodování, ale docílit i stejné úrovně vypořádání obchodů s deriváty.

Zkušenosti ze zahraničí dokumentují, že výsledky trhů, které zavedly obchodování s deriváty, docílily i určitého nárůstu likvidity na promptním trhu. Burza očekává, že stejný vývoj by mohl proběhnout na trhu pražské burzy.

Anna Kovaříková
tisková mluvčí burzy