Biomedica otevírá novou výrobu léčiv. Investici za více než 60 milionů korun ze 46% pokryje dotace

Společnost Biomedica, výrobce léčiv, potravinových doplňků a kosmetických přípravků, dnes otevírá novu výrobu léčiv za 63 miliónů korun. Biomedica prostřednictvím agentury CzechInvest úspěšně zažádala o dotaci z evropského programu INOVACE a na projekt získá 46% z uznatelných nákladů, což představuje téměř 24 miliónů korun.

Za použití nejnovějších technologií společnost Biomedica zmodernizovala budovu v Technologickém parku Hořátev, a to včetně výstavby vstupního vestibulu a především nového skladu. Vytvořila tak zcela nový komplex výroby, skladování a expedice svých produktů.

„Nová technologie je pro naši společnost významným přínosem, protože umožňuje průběžnou analýzu výrobních procesů v reálném čase. Výrobní proces je tak trvale monitorován, což markantně zvýší kvalitu výroby a sníží náklady,“ říká k přínosu projektu ředitel společnosti Biomedica Jaroslav Říha.

„Společnost Biomedica čerpá dotaci již na druhý projekt, který v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání realizuje. Využitím evropských programů si může dovolit zavádět nejmodernější technologie a zvyšovat tak svoji konkurenceschopnost ve vysoce tržním prostředí farmaceutického průmyslu,“ dodává Alexandra Rudyšarová, pověřená řízením agentury CzechInvest.

Operační program Průmysl a podnikání podporoval rozvoj malých a středních podniků, rozvoj podnikatelského prostředí, podnikání v průmyslu a průmyslových službách, zvyšování konkurenceschop­nosti české průmyslové produkce, výzkum a vývoj v průmyslu a zvyšování efektivnosti využití energie. Současným cílem je snaha o vyčerpání maximální částky, kterou mohou podnikatelé získat, jedná se zhruba o 10 miliard korun.

Společnost Biomedica v roce 2005 získala ze stejného operačního programu dotaci 5 miliónů korun na výrobu bikarbonátových kartuší, konkrétně se jednalo o program ROZVOJ.

Společnost byla založena v roce 1991. Od počátku své existence vyrábí unikátní výrobky podle vlastních receptur. Většina výrobků, kterými jsou léčiva, potravinové doplňky a kosmetické přípravky, obsahuje rostlinné extrakty, silice či vitamíny. Společnost rozšířila svoji činnost také o obchodování se surovinami pro farmaceutický a kosmetický průmysl. Od roku 1997 rozvíjí své obchodní kontakty nejen v Evropě, ale i v Asii, Americe a Oceánii. V roce 2007 přesáhl počet zaměstnanců společnosti 80 osob.