Bilanční suma družstevní záložny WPB Capital přesáhla 4 miliardy korun

[Tisková zpráva] WPB Capital za poslední rok zdvojnásobilo bilanční sumu i počet klientů. Bilanční suma dosáhla částky 4,073 miliardy korun, počet klientů je 7 252. Za rychlým růstem WPB Capital stojí zájem o dlouhodobé termínované vklady s úrokem až 5,95 procent ročně.

„Růst bilanční sumy a členské základny odpovídá naší strategii transformovat WPB Capital z významné družstevní záložny na banku. Abychom rostli ze zdravých základů, navyšujeme postupně základní kapitál záložny. Dnes dosahuje 263,6 milionu korun, to je více než polovina základního jmění malé banky,“ uvádí Hana Foitová z WPB Capital.

Bilanční suma vzrostla zejména díky stále větší oblibě dlouhodobých termínovaných vkladů. „Klienty přesvědčuje úrok až 5,95 % ročně při stoprocentním pojištění vkladů do výše 50 tisíc EUR,“ říká Hana Foitová. Z prostředků získaných od střadatelů WPB Capital poskytuje úvěry zejména developerům a zahraniční klientele, které banky často odmítají bez bližšího posouzení jejich skutečné situace. Výše úvěrů poskytovaných WPB Capital sahá od jednotek do desítek milionů korun a základem pro jejich poskytnutí je zajištění kvalitní nemovitostí.

Rychlý růst WPB Capital však není na úkor stability. „Trh nám umožňuje růst rychleji, ale prvořadá je pro nás dlouhodobá stabilita. Odmítáme se pouštět do financování rizikových oblastí. Podporujeme životaschopné podnikatelské projekty a každý úvěr máme zajištěný nemovitostí. Průměrně poskytujeme úvěr na 60 procent ceny nemovitosti,“ dodává Hana Foitová.