Bezpečný on-line nákup letenek British Airways zajistí systém MasterCard SecureCode™

British Airways reagují na rostoucí podíl nákupu letenek on-line zaváděním bezpečnostního systému společnosti MasterCard

Praha, 24. února 2004 – British Airways se staly prvním leteckým přepravcem, který bude svým zákazníkům nabízet bezpečnou možnost nákupu letenek přes internet prostřednictvím systému MasterCard® SecureCode™. Systém bude v první vlně zaveden ve 23 zemích včetně klíčových trhů, jako jsou Velká Británie a USA.

MasterCard SecureCode představuje řešení dvou nejzákladnějších problémů dnešního elektronického obchodování. Jednak eliminuje obavy držitelů karet o bezpečnost on-line nakupování, a jednak poskytuje vysokou záruku úhrady internetovým obchodníkům.

MasterCard SecureCode je dostupný pro transakce s kreditními i debetní kartami MasterCard a Maestro. Do programu je v současné době zapojeno více než 9 000 obchodníků a 2 500 bank z celého světa.

Nakupování na internetu s MasterCard SecureCode je velmi jednoduché a podbné nákupu v běžném obchodě či výběru z bankomatu. Držitel karty, který chce nakupovat na internetu a platit svou platební kartou MasterCard, se zaregistruje u své banky a získá tak jedinečný osobní kód pro ověření jeho identity při elektronických transakcích. Při nákupu v internetovém obchodě podporujícím MasterCard SecureCode je pak po odeslání obědnávky držitel karty automaticky vyzván k zadání osobního tajného kódu – obdobně jako u zadání PIN při běžných transakcích. Zabezpečené spojení zajistí důvěru majitelů karet v ochranu jejich účtu, zatímco vydavatel karty a obdhodník mají jistotu o identitě osoby, která transakci realizuje.

MasterCard SecureCode je inteligentní, jednoduché a přitom vysoce spolehlivé řešení, které splňuje náročné požadavky British Airways na stoprocentní zabezpečení plateb za letenky nakupované v prostředí internetu, řekl Stephen Orfei, viceprezident expertního centra pro e-commerce společnosti MasterCard International. Díky spolehlivému zabezpečení internetového prodeje prostřednictvím MasterCard SecureCode se mohou naši partneři soustředit na své klíčové obchodní aktivity. Pro MasterCard SecureCode si nedovedu představit náročnější a zajímavější uplatnění, než právě avizovanou instalaci v British Airways.

„Razantní nárůst objemu letenek prodaných našim zákazníkům prostřednictvím internetu nás nutí k hledání toho nejlepšího zabezpečovacího řešení,“ uvedl Simon Parks-Smith, vedoucí elektronického obchodování společnosti British Airways. Chceme, aby naši zákazníci používali internet i nadále a chceme podpořit nové nákupy a rezervace prostřednictvím tohoto distribučního kanálu. MasterCard SecureCode je efektivní nástroj, který chceme použít na cestě k tomuto cíli.

Společnost MasterCard rovněž nedávno podepsala se 115 dodavateli technologií smlouvy, které poskytují licenci na použití MasterCard SecureCode v rámci integrace do stávajících zabezpečovacích řešení, nebo pro použití MasterCard SecureCode jako samostatné aplikace.

Internetoví obchodníci, kteří podporují MasterCard SecureCode, budou navíc zvýhodněni změnou pravidel pro akceptaci karet MasterCard – při použití SecureCode bude obchodníkům garantováno proplacení jejich pohledávek za odebrané zboží či služby i v případě, že držitel karty reklamuje transakci s odůvodněním, že ji nezrealizoval. Tento typ podvodů přitom v současnosti představuje 70 % všech zpětných úhrad v elektronickém obchodování. Obchodníci mohou rovněž využít nárůstu legitimních transakcí na stávajících a nových trzích, včetně přeshraničních transakcí – tím se jim otevírá globální trh a nové příjmové příležitosti.