Bausparkasse se stala menšinovým akcionářem Stavební spořitelny ČS. Ovládá 5 % akcií.

Menšinovým akcionářem Stavební spořitelny České spořitelny se v říjnu 2003 stala společnost Bausparkasse der Oesterreichischen Sparkassen Aktiengesellschaft (Bausparkasse), která nově ovládá 5,0 % akcií. Podíl nakoupila od Erste Bank der Oesterreicheischen Sparkassen AG. Počet akcionářů Stavební spořitelny ČS tak vzrostl na tři. Nominální cena jedné akcie činila 150 000 Kč. Většinovým akcionářem je i nadále Česká spořitelna (60,5 % akcií), druhým velkým akcionářem je Erste Bank (34,5 % akcií).

Změna v majetkové struktuře bude přínosem pro posílení našeho know-how v evropském stavebním spoření. Nový akcionář má bohaté zkušenosti se stavebním spořením na trhu Evropské unie a v Rakousku mu náleží čelní místo mezi stavebními spořitelnami, konstatoval předseda představenstva a generální ředitel Stavební spořitelny ČS, Jiří Plíšek.

Společnost Bausparkasse der Oesterreichischen Sparkassen Aktiengesellschaft je jedna z nejvýznamnějších stavebních spořitelen působících v Rakousku. Svou obchodní činnost zahájila před 62 lety. Na rakouském trhu stavebního spoření zaujímá přední pozice s celkovým počtem 1, 7 milionu klientů. V současnosti je každý třetí účastník stavebního spoření v Rakousku jejím klientem. Silnou stránkou Bausparkasse der Oesterreichischen Sparkassen Aktiengesellschaft jsou poradenství a kvalitní služby.

Stavební spořitelna České spořitelny, dceřiná společnost České spořitelny, je již od začátku svého obchodního působení v roce 1994 významným subjektem na trhu stavebního spoření a své služby zajišťuje prostřednictvím rozsáhlé sítě poboček České spořitelny a vlastních poradenských kanceláří po celé České republice.

Klára Gajdušková
České spořitelny, a.s.