Bankou roku 2002 byla vyhlášena Česká spořitelna

V rámci ocenění MasterCard Banka roku 2002 byli vyhlášeni i vítězové sedmi dalších kategorií

Ocenění MasterCard Banka roku 2002, jehož vyhlašovatelem je analyticko-poradenská společnost Fincentrum, má za cíl ocenit kvalitu služeb a produktů bankovních domů, stavebních spořitelen a penzijních fondů. Tato cena byla vyhlášena celkem v osmi kategoriích: Banka roku 2002, Nejdůvěryhodnější banka roku 2002, Nejdynamičtější banka roku 2002, Hypotéka roku 2002, Stavební spořitelna roku 2002, Penzijní fond roku 2002, Účet roku 2002, Přímé bankovnictví roku 2002.

Hlavní cenu, Banka roku 2002, získala Česká spořitelna. Za ní se umístily Československá obchodní banka a GE Capital Bank. Rozhodla o tom nezávislá porota složená z více než tři sta odborníků, mezi nimiž byli manažeři, zástupci médií, akademické sféry a státní správy. Všichni porotci se profesionálně věnují osobním financím, nesmějí však být zaměstnáni v hodnocených institucích či jinak zainteresováni na výsledcích ocenění. Toto složení poroty pomohlo zajistit, aby se výsledky ocenění staly reprezentativním zhodnocením bankovních institucí působících v České republice a jejich produktů.

Tato porota zároveň rozhodla i o vítězích dalších šesti kategorií:

* Nejdynamičtější bankou roku 2002 byla zvolena GE Capital Bank, následována Raiffeisenbank a Citibank.

* V kategorii Hypotéka roku 2002 zvítězil Program TOP Bydlení České spořitelny. Za ním se v očích odborné poroty umístil Hypoteční úvěr PROGRES Českomoravské hypoteční banky a Hypoteční úvěr MAJORDOMUS HVB Bank Czech Republic.

* Stavební spořitelnou roku 2002 se stala Českomoravská stavební spořitelna, následována Stavební spořitelnou České spořitelny a Raiffeisen stavební spořitelnou.

* Penzijním fondem roku 2002 byl vyhlášen CREDIT SUISSE LIFE & PENSIONS PENZIJNÍ FOND. Další v pořadí se umístily ING Penzijní fond a Penzijní fond Komerční banky.

* Jako Účet roku 2002 byl porotou oceněn Běžný účet GEnius GE Capital Bank. Na dalších místech se umístila eBanka a její Osobní účet, a dále HVB Bank Czech Republic se svým Kontem KOMFORT.

* Titul Přímé bankovnictví roku 2002 obdržela eBanka, následována Komerční bankou a GE Capital Bank.

Jedinou kategorií, v níž rozhodovala veřejnost, byla Nejdůvěryhodnější banka roku 2002, vyhlašovaná Oskarem. Prostřednictvím telefonu nebo na internetové stránce www.bankaroku.cz zvolilo svou nejdůvěryhodnější banku více než 10 tisíc hlasujících.

Cenu veřejnosti Nejdůvěryhodnější banka roku 2002 obdržela Československá obchodní banka, za níž se umístily Česká spořitelna a eBanka.

„Obdobné bankovní ocenění jako je MasterCard Banka roku 2002 v České republice dosud chybělo. Jsem proto rád, že toto ocenění poskytlo i díky své mnohačlenné nezávislé porotě reprezentativní zhodnocení českých bankovních institucí a jejich produktů,“ uvedl Petr Stuchlík, obchodní a marketingový ředitel iDNES a jednatel společnosti Fincentrum.

Ocenění MasterCard Banka roku podpořila společnost MasterCard Europe (jako generální partner), Oskar (jako hlavní partner) a společnost Ernst & Young (jako partner). Mediálními partnery byly mimo jiné časopis Týden, Český rozhlas 1 Radiožurnál a portály iDNES a Seznam.

„Společnost MasterCard Europe pomáhá českým bankám zavádět nejnovější technologie a je jim partnerem v úsilí nabízet klientům stále kvalitnější platební produkty srovnatelné s produkty na zahraničních trzích. Je tedy logické, že MasterCard stojí u zrodu ocenění, jež má podpořit další růst dobrého jména českého bankovnictví,“ uvedl Ján Čarný, ředitel společnosti MasterCard Europe pro Českou a Slovenskou republiku.