AXA podporuje důležité charitativní projekty

Finanční skupina AXA patří ke společensky zodpovědným společnostem jak ve světě, tak i v České republice. Podpora charitativní činnosti je jednou z dlouhodobých priorit skupiny AXA. V České republice AXA v roce 2007 podporovala tři charitativní projekty. Ve dvou případech jako generální partner. Jedná se přitom o dlouhodobou spolupráci na projektech s konkrétním dopadem na lidské životy. AXA podporuje projekt Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá nevidomým. Spolu s nadací Partnerství pomáhá dětem najít bezpečné cesty do škol v projektu Na Zelenou. S nadací Křižovatka vybavuje AXA české nemocnice přístroji na monitoring dechu novorozenců.

Světluška

AXA Světlušku podporuje již druhým rokem. Aktivity v rámci projektu Světluška jsou zaměřeny na pomoc nevidomým při jejich cestě k samostatnosti. V roce 2007 byly uspořádány dva semináře pro rodiče dětí s kombinovaným postižením, byly nakoupeny kompenzační pomůcky pro slabozraké a nevidomé a bylo předáno několik vycvičených vodících slepeckých psů. Součástí aktivit v rámci projektu Světluška byla i unikátní kavárna POTMĚ. V roce 2007 si mohli během jednoho týdne v červnu vyzkoušet život ve tmě Pražané a v červenci pak návštěvníci Filmového festivalu v Karlových Varech. Tato kavárna je jedinečná nejen proto, že jsou v ní nápoje servírovány v naprosté tmě, ale i tím, že jsou připravovány i servírovány nevidomými. Návštěvníci kavárny POTMĚ si tak i v roce 2007 mohli na vlastní kůži zažít jaké to je, mít k dispozici o jeden smysl méně.

Činnost Světlušky je financována z několika zdrojů. Jejím primárním zdrojem je veřejná sbírka, která je podporována doprovodnými akcemi. První z nich byl letošní „Den, kdy svítí světlušky“, který připadl na 19. září 2007. V tento den bylo možné na Světlušku přispět do kasiček 6 000 dobrovolníků ve více jak 300 městech České republiky. Druhou akcí byl benefiční koncert „Aneta pro Světlušku“, který se uskutečnil 22.listopadu 2007 v Divadle Archa v Praze a byl živě přenášen Českou televizí a Českým rozhlasem. Během tohoto koncertu kromě patronky Světlušky, Anety Langerové, vystoupila Hana Hegerová, skupina NO NAME a nevidomé děti. Během koncertu bylo vybráno přes 2,4 miliony korun, a to ze vstupného a pomocí dárcovských sms.

Druhým zdrojem financování je podpora generálního partnera projektu finanční skupiny AXA. Ta letos podpořila projekt 2 miliony korun. Symbolický šek na tuto částku předal Světlušce během benefičního koncertu Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA. Zaměstnanci a klienti finanční skupiny AXA pak prostřednictvím kasiček umístěných na pobočkách přispěli dalšími více jak 20 tisíci korunami. AXA se letos rozhodla, že nebude tisknout drahá papírová PF a místo nich použije elektronická. Na tisku a následné distribuci ušetřených 50 tisíc korun navíc AXA věnuje na projekt Světluška. Celková částka, která tak přibyla na konto Světlušky v roce 2007 přesáhla 11 milion korun.

„Osobně se těším na naše letošní elektronická PF – je na nich koleda nazpívaná mladými nevidomými zpěváky – Alenou Schutovou a Radkem Žaludem. Nejen že se jedná o velice hezká přání do nového roku, ale díky nim můžeme přispět dalšími 50 tisíci korunami na projekt, který příznivě ovlivňuje životy nevidomých,“ uvedl Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA.

Na Zelenou! Bezpečné cesty do škol

Nadace Partnerství projektem Na Zelenou reagovala na současný stav automobilové dopravy v České republice. Na silnicích je zde každoročně usmrceno více jak 40 dětí, což je třikrát více, než je obvyklé v západoevropských zemích. Nadace Partnerství se snaží upozorňovat na problémy spojené s vlivem dopravního prostředí na nehodovost. Zároveň poukazuje na zanedbávání opatření, která by sice omezila automobilovou dopravu a pohodlí řidičů, ale zároveň by vedla k větší bezpečnosti našich silnic.

Cílem projektu Na Zelenou, který AXA podporuje jako generální partner, je zvýšit bezpečnost dětí při jejich cestě do škol a motivovat je k pěšímu docházení či k jízdě do školy na kole. V rámci pilotního ročníku projektu byly vybrány čtyři základní školy – v Chroustovicích na Pardubicku, ve Veliši na Královéhradecku, v Liberci a v Klášterci nad Ohří. Od příštího roku budou díky otevřeném grantovému řízení moci o podporu žádat všechny základní a střední školy v ČR.

Během letošního roku žáci na zmiňovaných vybraných školách nejprve zakreslili do map svoji cestu do školy. Poté označili místa, která považují za nebezpečná. Z takto vytvořených mapek všech zapojených dětí vznikla studie, která odkrývala nebezpečná místa v okolí základních škol. Tuto fázi projektu měli žáci ukončenu před začátkem prázdnin – v červnu 2007.

Žáci nejčastěji upozorňovali na nepřehledná místa, kde chybějí chodníky, či přechody pro chodce. V jejich mapkách se objevila i prostranství před školami v těsné blízkosti silnic s velice rušným provozem. Děti ze základní školy Na Perštýně v Liberci si například stěžovaly i na to, že nemají, kde bezpečně uložit svá kola. Samy dokonce navrhly přestavění nepoužívané staré školní kůlny na přístřešek pro kola.

Své návrhy, souhrnnou mapu nebezpečných míst a vypracovanou studii dopravního řešení pak žáci předávali v druhé polovině roku 2007 zástupcům svého města, kraje a policie. Předání studií se v Liberci a Klášterci nad Ohří uskutečnilo v říjnu, v listopadu pak proběhlo v Chroustovicích a ve Veliši v prosinci. Zástupci města, kraje a policie si nyní prostudují bezpečnostní studie a vyberou připomínky a návrhy, na které uvolní finanční prostředky, aby umožnili dětem mít bezpečnější cesty do škol.

„Dětský život a jeho bezpečí považujeme za hodnotu, kterou je nutné chránit. Jsme rádi, že se můžeme podílet na projektu, kde samy děti poukazují na nebezpečí, která kolem sebe vnímají. Budeme se i nadále podílet na zvyšování jejich bezpečí,“ komentoval Marek Zeman.

Nadace Křižovatka

AXA s nadací křižovatka spolupracuje již od roku 1999. Cílem této spolupráce je bojovat proti syndromu náhlého úmrtí novorozenců. Společnými silami již AXA s Nadací Křižovatka vybavily řadu českých nemocnic přístroji na monitoring dechu novorozenců a dětí do 3 měsíců věku. Právě u takto malých dětí je největší riziko nepravidelnosti dechu a jeho náhlého zastavení, které může vést až k úmrtí. V červnu 2007 předala AXA spolu s Nadací Křižovatka dalších 10 monitorujících přístrojů „Babysense“, tentokráte Pražské Fakultní Thomayerově nemocnici.

„Příčina náhlého úmrtí novorozenců zatím nebyla zcela objasněna. Přístroje „Babysense“ jsou tak jediným způsobem, kterým lze novorozence spolehlivě ochránit. Cením si toho, že se nám daří postupně vybavovat nemocnice těmito přístroji a zachraňovat tak dětské životy,“ dodává Zeman.